Медия без
политическа реклама

Кончаловски обяви "народен кастинг" за ролите на Ленин и Сталин

Режисьорът ще снима мащабен исторически сериал, предпочита натуршчици

18 Апр. 2022
Андрей Кончаловски пред плакат на "Скъпи другари!"

84-годишният Андрей Кончаловски обяви във видеообръщение в социалните мрежи, че търси изпълнители за ролите в свой нов исторически сериал. В така наречения "народен кастинг" режисьорът се надява да открие непрофесионалисти, които имат максимална физическа прилика с добре познати фигури от руската история и литература.

Въпреки че тойт все още не е обявил официално имената на героите, в. "Комсомолская правда" съобщи, че става дума за Ленин, Сталин, Николай II, Григорий Распутин, Максим Горки, Владимир Маяковски, Сергей Есенин, Надежда Крупская. "Това ще бъде сериал за хората, които имат непосредствено отношение към Октомврийската революция и събитията, случили се в Русия между 1904 и 1924 г. Това е най-бурният период в историята на нашата страна, той повлия върху съдбата на целия свят през XX век", казва Кончаловски. "Вървях към този проект много години и го считам за особено важен. Това ще бъде опит да погледнем по нов начин на тази сложна епоха". 

Режисьорът припомня, че той често работи с натуршчици без никакъв актьорски опит, например във филмите си "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин", "Грях" и "Скъпи другари!". "Търсим хора, които имат лицева прилика с реалните исторически персонажи", уточни той. "Няма значение имате ли опит, владеете ли актьорско майсторство". 

"Аз съм убеден, че във всеки човек живее артист, нужно е само да му помогнеш да го осъзнае. Това е моя работа", завършва Кончаловски.

По-големият от двамата братя Михалкови обичайно се изявява като по-разумна и интелектуална опозиция на по-малкия Никита Михалков. Не може обаче да се каже, че режисьорът, който през 80-те имаше кратък флирт с холивудското кино, не поддържа режима в Русия. Спонсор на неговите умерено критични филми е олигархът Алишер Усманов, генерален директор на" Газпроминвестхолдинг". Също като брат си, Андрей Кончаловски участваше в предизборните кампании на Владимир Путин. 

През 2021 г. пък той се разсърди на руските кинокритици, че са номинирали за националните филмови награди "Белият слон" едновременно неговия "Скъпи другари!" и документалните разследващи филми на Алексей Навални. Кончаловски пожела неговият филм да бъде изтеглен от номинациите, за да не се състезава на една писта с дисидента.

Андрей Сергеевич Михалков, познат с майчиното си име Кончаловски, е сред най-успешните руски и съветски режисьори. На младини учи в Московската консерватория пиано, но после се насочва към киното и си сътрудничи с Тарковски. Заедно двамата пишат сценария за "Андрей Рубльов". След успеха на "Сибириада" (1979 г.) на фестивала в Кан режисьорът емигрира в САЩ, където работи върху филмите "Влакът беглец" и "Танго и Кеш". 

През 90-те отново се завръща в Русия. За разлика от брат си обаче не стига до награда или поне номинация за "Оскар".

Още по темата