Quantcast
Искам да представя величието на кирилицата | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Искам да представя величието на кирилицата

Чапа, Величко Минеков, Вежди Рашидов и други известни скулптори са поканени от бизнесмена Карен Алексанян да представят писалите с наша азбука
12 585
Карен Алексанян

----
Карен Алексанян е арменски бизнесмен, женен в България и създал край Плиска т.нар. Двор на кирилицата. Новият му проект е да увековечи с бюстове известни писатели от страните, творящи на кирилица. Експозицията се открива след броени дни.
-----
- Уважаеми г-н Алексанян, колко бюста на писатели, творили на кирилица, ще има в експозицията в Плиска?
- Целта на т.нар. Алея на писателите е да представим световното величие на кирилицата.
- Е, чак величие? Можем ли да търсим величие в една азбука?
- Можем. На тази азбука  са създадени безброй произведения, причислени към световната литературна съкровищница. А мисията на създадения вече Двор на кирилицата е да опази свещената азбука. И да показва на народите от цял свят, че България, и в частност първопрестолна Плиска, е родина на кирилицата. 
- А с новия проект какво целите?
- С поставянето на бюстове на български писатели, но и на чуждестранни, в Алеята на писателите предоставяме възможност на представителите на народите от света на кирилицата  да дойдат в Плиска и да засвидетелстват своето уважение към България като родина на кирилицата. Всъщност открихме вече Алеята на писателите в Двора на кирилицата на 1 ноември още преди с паметника на бележития български поет и войвода Пейо Яворов. Бюстът е дар от Съюза на арменците в Европа. 
- А колко бюста включва експозицията?
- Алеята се състои от 80 постамента, от които около 20 са предвидени за български писатели. Паметниците на българските писатели са изработили и в момента работят върху тях един  разнообразен и широк кръг от световноизвестни български скулптори като Георги Чапкънов-Чапа, Крум Дамянов, Вежди Рашидов, Величко Минеков, Валентин Старчев и др. Останалите 60 постамента са предвидени за творци, които са чест и гордост за националните си култури, използвали кирилицата. Изборът е труден, защото съществуват над 200 народа, пишещи с тези букви. Интересен факт е, че от 150 народа с различни вероизповедания - будисти (буряти, калмики и др.), мюсюлмани (татари, чеченци, ингуши, аварци и др.), езичници (ханти-манси и т.н.), намиращи се на територията на Руската федерация - всички използват кирилица. А народностите като чуваши и балкарци в мнозинството си се самоопределят като българи. Именно те много държат да има паметници на техни писатели в Алеята в Двора на кирилицата.  Бюстовете ще бъдат изпълнени от най-добрите скулптори на народностите, от които са съответните писатели. 
- А кой финансира това мащабно дело?
- Всеки паметник на писател е финансиран от нас и изработен в родината му от най-добрия скулптор, който е от същата националност на твореца. По този начин ще бъдат представени както литературната, така и скулптурната школа на народите, които са взели азбуката си от България! Винаги когато откриваме паметник на творец от друга националност, каним на събитието висшето ръководството на съответната държава. 
Всички делегации и представители на различни народи и вероизповедания, присъствали на тържествено откриване на паметник на писател от своята народност, остават силно впечатлени. И  изказват своята благодарност към българския народ за топлото посрещане и инициативата, че техен писател е почетен и увековечен на това престижно и свято място в първопрестолна Плиска, в музея на свещената азбука. 
- Вие създадохте вече Двор на кирилицата в Плиска със специален камък от Армения. Какво ви привлече в нашата азбука?
- С удивление разбрах, че делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици не се изучава задълбочено в училищата, нито в университетите. Мисля, че всички българи трябва да се гордеят със своите първоучители и с писмеността си.  Може би това ме подтикна да се заинтересувам по-задълбочено от тази тема. Тя ме привлече, защото е много поучителна и интересна. Колкото умни и самоотвержени, толкова и смели са били двамата братя и техните ученици. Тогава за първи път разбрах голямата роля на св. цар Борис I Покръстител Български в създаването, налагането и признаването на новата писменост. Научих, че кирилицата е приета в Плиска като официална българска азбука. Изненадах се, че на мнозина тези важни подробности не им се струват много важни, а те са заслужен повод за гордост на българския народ.
- А защо вие, арменецът, се захванахте с това?
- Ами впечатлих се силно. И четох доста за  житието на св. Климент от Теофилакт Охридски. Когато цар Борис приема в Плиска най-близките ученици на светите братя Кирил и Методий - Климент, Наум и Ангеларий - "Понеже те жадували за България, а той копнеел за такива учени мъже". При пристигането им в столицата цар Борис I настанява Климент и Наум в дома на боил Есхач, а Ангеларий - при другия си доверен боил Чеслав. Известно време царят пазел в тайна пребиваването в Плиска на преносителите на глаголицата, "докато приготвим напълно това, което трябва да направим". Но самият той бил обхванат от силно желание "всеки ден да разговаря с тях". Хареса ми това ученолюбие на царя. Според мнението на много и известни историци именно българинът Климент по нареждане на българския цар Борис преработва глаголическите букви в съвременната форма на кирилицата. Дава й това име в чест на своя учител св. Кирил Славянобългарски. И затова азбуката, създадена в първопрестолна Плиска, носи с гордост святото българско име кирилица.
- А кои писатели ще увековечите с бюстове? От колко страни?
- Предстои откриване на паметници на украински, хърватски, беларуски, румънски, монголски, чеченски, дагестански, черногорски, якутски, бурятски, чукски писатели и др.  До няколко месеца Алеята на писателите в Двора на кирилицата ще бъде обогатена от над 30 паметника на творци от цял свят. 

Още

И Мата Хари да му се яви, Гешев може да откаже да разследва
Залудо ревизирай, залудо не стой

09.05.2021

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

4946
Милиард за пенсии има, но той се харчи по най-глупавия начин