Quantcast
Искам да представя величието на кирилицата | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Искам да представя величието на кирилицата

Чапа, Величко Минеков, Вежди Рашидов и други известни скулптори са поканени от бизнесмена Карен Алексанян да представят писалите с наша азбука
13 776
Карен Алексанян

----
Карен Алексанян е арменски бизнесмен, женен в България и създал край Плиска т.нар. Двор на кирилицата. Новият му проект е да увековечи с бюстове известни писатели от страните, творящи на кирилица. Експозицията се открива след броени дни.
-----
- Уважаеми г-н Алексанян, колко бюста на писатели, творили на кирилица, ще има в експозицията в Плиска?
- Целта на т.нар. Алея на писателите е да представим световното величие на кирилицата.
- Е, чак величие? Можем ли да търсим величие в една азбука?
- Можем. На тази азбука  са създадени безброй произведения, причислени към световната литературна съкровищница. А мисията на създадения вече Двор на кирилицата е да опази свещената азбука. И да показва на народите от цял свят, че България, и в частност първопрестолна Плиска, е родина на кирилицата. 
- А с новия проект какво целите?
- С поставянето на бюстове на български писатели, но и на чуждестранни, в Алеята на писателите предоставяме възможност на представителите на народите от света на кирилицата  да дойдат в Плиска и да засвидетелстват своето уважение към България като родина на кирилицата. Всъщност открихме вече Алеята на писателите в Двора на кирилицата на 1 ноември още преди с паметника на бележития български поет и войвода Пейо Яворов. Бюстът е дар от Съюза на арменците в Европа. 
- А колко бюста включва експозицията?
- Алеята се състои от 80 постамента, от които около 20 са предвидени за български писатели. Паметниците на българските писатели са изработили и в момента работят върху тях един  разнообразен и широк кръг от световноизвестни български скулптори като Георги Чапкънов-Чапа, Крум Дамянов, Вежди Рашидов, Величко Минеков, Валентин Старчев и др. Останалите 60 постамента са предвидени за творци, които са чест и гордост за националните си култури, използвали кирилицата. Изборът е труден, защото съществуват над 200 народа, пишещи с тези букви. Интересен факт е, че от 150 народа с различни вероизповедания - будисти (буряти, калмики и др.), мюсюлмани (татари, чеченци, ингуши, аварци и др.), езичници (ханти-манси и т.н.), намиращи се на територията на Руската федерация - всички използват кирилица. А народностите като чуваши и балкарци в мнозинството си се самоопределят като българи. Именно те много държат да има паметници на техни писатели в Алеята в Двора на кирилицата.  Бюстовете ще бъдат изпълнени от най-добрите скулптори на народностите, от които са съответните писатели. 
- А кой финансира това мащабно дело?
- Всеки паметник на писател е финансиран от нас и изработен в родината му от най-добрия скулптор, който е от същата националност на твореца. По този начин ще бъдат представени както литературната, така и скулптурната школа на народите, които са взели азбуката си от България! Винаги когато откриваме паметник на творец от друга националност, каним на събитието висшето ръководството на съответната държава. 
Всички делегации и представители на различни народи и вероизповедания, присъствали на тържествено откриване на паметник на писател от своята народност, остават силно впечатлени. И  изказват своята благодарност към българския народ за топлото посрещане и инициативата, че техен писател е почетен и увековечен на това престижно и свято място в първопрестолна Плиска, в музея на свещената азбука. 
- Вие създадохте вече Двор на кирилицата в Плиска със специален камък от Армения. Какво ви привлече в нашата азбука?
- С удивление разбрах, че делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици не се изучава задълбочено в училищата, нито в университетите. Мисля, че всички българи трябва да се гордеят със своите първоучители и с писмеността си.  Може би това ме подтикна да се заинтересувам по-задълбочено от тази тема. Тя ме привлече, защото е много поучителна и интересна. Колкото умни и самоотвержени, толкова и смели са били двамата братя и техните ученици. Тогава за първи път разбрах голямата роля на св. цар Борис I Покръстител Български в създаването, налагането и признаването на новата писменост. Научих, че кирилицата е приета в Плиска като официална българска азбука. Изненадах се, че на мнозина тези важни подробности не им се струват много важни, а те са заслужен повод за гордост на българския народ.
- А защо вие, арменецът, се захванахте с това?
- Ами впечатлих се силно. И четох доста за  житието на св. Климент от Теофилакт Охридски. Когато цар Борис приема в Плиска най-близките ученици на светите братя Кирил и Методий - Климент, Наум и Ангеларий - "Понеже те жадували за България, а той копнеел за такива учени мъже". При пристигането им в столицата цар Борис I настанява Климент и Наум в дома на боил Есхач, а Ангеларий - при другия си доверен боил Чеслав. Известно време царят пазел в тайна пребиваването в Плиска на преносителите на глаголицата, "докато приготвим напълно това, което трябва да направим". Но самият той бил обхванат от силно желание "всеки ден да разговаря с тях". Хареса ми това ученолюбие на царя. Според мнението на много и известни историци именно българинът Климент по нареждане на българския цар Борис преработва глаголическите букви в съвременната форма на кирилицата. Дава й това име в чест на своя учител св. Кирил Славянобългарски. И затова азбуката, създадена в първопрестолна Плиска, носи с гордост святото българско име кирилица.
- А кои писатели ще увековечите с бюстове? От колко страни?
- Предстои откриване на паметници на украински, хърватски, беларуски, румънски, монголски, чеченски, дагестански, черногорски, якутски, бурятски, чукски писатели и др.  До няколко месеца Алеята на писателите в Двора на кирилицата ще бъде обогатена от над 30 паметника на творци от цял свят. 

Още

Парламентът произвежда само брак и скандали

25.06.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

744
Борбата с корупцията остана за някой друг живот
Панелка в "Младост" е по-скъпа от апартамент в центъра на Атина

23.06.2022

ВАСИЛ ТАШЕВСКИ

42030