Медия без
политическа реклама

ВСС + Гешев = вечна неразделна любов

Мнозинството в съдебния съвет няма задръжки да шиканира процедурата за уволнението на главния прокурор

Архив СЕГА
Очакванията на Гешев вторник да е щастлив се оправдаха.

Висшият съдебен съвет разгледа предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев и със 17 на 2 гласа реши, че то е основателно. ВСС прие, че главният прокурор системно е уронвал престижа на съдебната власт. Предстои президентът да издаде указа за освобождаването на Гешев като главен прокурор. Производството по второто искане за прекратяване на мандата на главния прокурор се прекратява. Гешев остава редови прокурор, но сега предстои Прокурорската колегия на ВСС да прецени дали след като е извършил груби нарушения, несъвместими с длъжността на главния прокурор, той не трябва да бъде и уволнен дисциплинарно от държавното обвинение.

Такива можеха да са новините от заседанието на пленума на ВСС във вторник, но в някой друг свят. В този, в който живеем, мнозинството в съвета, използва цялата си изобретателност, за да протака отново и отново разглеждането по същество на предложението на Надежда Йорданова за уволнението на Гешев. Няма нито морални, нито професионални задръжки да шиканира процедурата до безкрай. Публичният им образ вече е толкова сринат, че няма и дъно, което да дълбаят. Затова им е все едно дали ще прибавят поредното падение. Особено за онези, които след ВСС излизат в пенсия и няма да им се налага да се върнат в съдебната система или адвокатурата, където имиджът има значение.

Още в самото начало на заседанието във вторник стана ясно, че кадровиците

 

нямат никакво намерение да се занимават с уволнението на Гешев,

 

въпреки че то беше единствената точка в дневния им ред. За да бъде отстранен главният прокурор, трябват минимум 17 гласа. Точно толкова, само че включително Гешев, бяха членовете на кадровия орган, които се явиха във вторник. Т.е., ако се беше стигнало до гласуване, то нямаше да се състои, защото Гешев няма право да участва в него. Не е ясно какви бяха причините за отсъствието на останалите, но при положение че съветът заседава хибридно, т.е. можеха да се включат онлайн отвсякъде, трудно може да се оправдае отсъствието на петима души. (В момента в 25-членния съвет има 3 вакантни места.)

След това се започна - членове на прокурорската колегия, преторианците на Гешев, поискаха като допълнителна точка в дневния ред да бъде вкарано първото по време предложение за уволнението на главния прокурор. То беше направено още миналото лято от служебния правосъден министър Янаки Стоилов. Тогава обаче съветът прие, че министърът няма право да иска прекратяването на мандата на главния прокурор. Наложи се Конституционният съд да отваря очите на кадровиците за очевадното - че не са прави. Конституционното дело, както и процес пред Върховния административен съд, забави връщането на производството на стартова позиция. Но то беше сложено на масата във ВСС във вторник. Само че още не е разгледано по допустимост и като начало бе върнато на правосъдния министър за отстраняване на нередовности. Докато това не се случи, съветът не иска да разгледа и предложението на Йорданова, макар че то вече е във фазата да се обсъжда по същество. Сега се чака министърката да поправи предложението на Стоилов, което обяви, че поддържа, след това съветът да го разгледа по допустимост, а след това да спори и дали да обедини двете производства.

И ето така бавно и полека ще стане юни. После кадровиците ще си търсят други оправдания да протакат, вероятно с надеждата четворната коалиция да не изкара още дълго на власт при всички кризи, които я тресат, а приемниците й да са благосклонни към Гешев. Ще дойде лятната ваканция. И ето го октомври, когато изтича мандатът им и горещият картоф с уволнението ще бъде прехвърлен на следващия. Янаки Стоилов, който сега е конституционен съдия, вижда точно такива мотиви в действията им. "Имаме едно

 

превратно упражняване на власт от органа за управление на съдебната власт.

 

Ако беше приел чисто процедурни правила, е друго. ВСС, който иначе е много чувствителен за разделението на властите, не изпълнява това да реагира и да каже по същество какво му е становището", коментира Стоилов пред bTV. И допълни, че съветът усложнява с различни трикове един въпрос, който стои на дневен ред.

За всеки случай въпреки другите си процедурни трикове защитниците на главния прокурор в съвета се нахвърлиха върху министърката на правосъдието да й търсят обяснения защо казала, че мнозинството от тях са кариерно зависими от главния прокурор. Все едно да й търсят сметка откъде изгрява слънцето. После членовете на съвета започнаха един по един да декларират колко са независими, как допреди 2 години не са познавали Гешев и нямали допирни точки с него. Бившият шеф на казионната асоциация на прокурорите Евгени Иванов, който сега е член на съвета, получи амнезия за бодрите писма в защита на номинацията на Гешев за шеф на държавното обвинение, които разпращаше асоциацията. А и от десетки прокуратури в цялата страна, които също едва ли лично познаваха Гешев преди 2 години, когато се кълняха как той е единственият достоен кандидат да оглави държавното обвинение. Това своеобразно отричане от него щеше да е смехотворно, ако не беше част от толкова тъжна за системата пиеса. Атанаска Дишева, един от членовете на съвета, които се противопоставят на статуквото, призова колегите си прокурори да посочат дори един случай, при който са възразили на главния прокурор, щом твърдят, че са независими. Отговор не получи.

Самият

 

Гешев повтаря едни и същи опорки,

 

опитвайки да омаловажи предложенията на Йорданова и Стоилов. За него те са "правно нищо", политическо посегателство срещу независимата съдебна власт и него в частност. Постоянно слушаме как той е един прост администратор в прокуратурата, от когото нищо не зависи, как прокуратурата не разкрива престъпления, колко е открита и прозрачна за разлика от политиците. И как обществото не се вълнувало нито от съдебна реформа, нито от предсрочното прекратяване на мандата му. Гешев бързичко забрави, че протестите от лятото на 2020 г. искаха и неговата оставка, а партиите, които сега са в управляващата коалиция, обещаха на избирателите си да работят за смяната му и за реформи в прокуратурата.

Ако обаче ВСС започне производството по същество, опорките няма да са му достатъчни. Срещу аргументите на Йорданова и Стоилов ще трябва да извади аргументи.

Пределно ясно е какво би решило това мнозинство във ВСС за уволнението на Гешев. Чували сме ги как без умора часове наред му адвокатстват. Същите тези хора го избраха преди малко повече от 2 години въпреки всички възражения в обществото и юридическата гилдия. 

На влизане във ВСС във вторник Гешев обясни, че очаква денят да е щастлив. Щастлив беше. За него, за ВСС и вечната им неразделна любов.

Още по темата