Медия без
политическа реклама

Съдът обяви ареста на Бойко Борисов за незаконен

Не е събрано нито едно годно доказателство, че той е съпричастен към изнудването на Божков, обявиха магистратите

14 Апр. 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Булфото

Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на Бойко Борисов на 17 март. МВР е осъдено да му плати 300 лв. разноски за адвокат.

"До момента на задържането на лицето Борисов не е събрано нито едно годно доказателство или доказателствено средство, което да сочи вероятната му съпричастност към осъществяване на престъплението изнудване. Европейският съд по правата на човека изрично е посочил, че обоснованото подозрение в извършване на престъпление предполага наличие на факти или информация, които биха убедили обективният наблюдател, че въпросното лице може да е извършило престъпление. Такива обаче в кориците на делото липсват", пише в решението си съдия Николай Урумов.

"Благодаря на българския съд. Няма никой над закона", коментира Борисов във Фейсбук.

Съдията обяснява, че по делото за изнудване на Васил Божков е разпитан като свидетел премиерът Кирил Петков. Той казва в разпита си, че се е срещнал на 16 март с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Той изразил загриженост, "че българската прокуратура не е действала адекватно по тези сигнали", а Кьовеши му отговорила, че "ще бъдат предприети действия от Европейската прокуратура в обхвата на нейната компетентност". Петков изразил и притеснение, че Борисов и другите, споменати в доклад на АДФИ получат достъп до него, може да повлияят на обективното разследване чрез потенциално унищожаване или укриване на вещи и документи, включително и оказване на влияние върху свидетели. "Тези негови съмнения обаче не са подкрепени с никакви факти. (...) Т.е. самият Петков не е посочил по никакъв начин, че е бил свидетел на извършване на престъпление или, че знае конкретни факти, които да са относими към извършено престъпление от жалбоподателя Борисов", пише още съдът.

Цитират се и показанията на секретарката на Горанов, че многократно е виждала лицето Божков да посещава кабинета на министъра. Срещите били по инициатива на Божков, който "винаги е бил сам, само с пура в ръка и никога не го е виждала да носи торби, пликове или друг багаж в ръцете си".

Съдът пише, че не може да се подмине и фактът, че "по делото са налице сведения от свидетеля Васил Божков, за които няма яснота по какъв начин са постъпили по делото, тъй като те не са снети от полицейски орган, а представляват едностранно писмено волеизявление на лицето, с което същият е отговорил на поставени нему въпроси, неизвестно от кого. Дори да се приеме, че с Божков е осъществен контакт по интернет от органите на полицията, то неговите твърдения не са подкрепени от нито едно доказателство по делото". Според съда не е направен опит сведенията от Божков да бъдат проверени за достоверност.

Съдия Урумов отбелязва още, че снимките на нощното шкафче на Борисов с кюлчетата и пачките са публично известни, но по делото за изнудване няма данни, "които да удостоверят дали въпросните снимки и видеоклипове не са били манипулирани, т. е. дали те са автентични".

По време на самото претърсване, направено преди ареста, не са намерени никакви доказателства. Затова не може да се приеме и че претърсването е основание за задържане, допълва съдът. "Точно обратното, резултатите от тези претърсвания всъщност за пореден път потвърждават липсата на данни за извършено престъпление", посочва Урумов. "Резултатите от проведеното претърсване е следвало да бъдат взети предвид от полицейските органи, преди да задържат жалбоподателя, защото задържането трябва да бъде съразмерна мярка на обществената опасност на престъплението и на дееца, а не израз на самоцел и произвол от страна на органите на полицията", пише в съдебния акт.

Съдията критикува и самото изписване на заповедта и че от формулировката й не става ясно защо е бил задържан Борисов. "Посоченият текст представлява неграмотна и смислово непонятна частична интерпретация на законовия текст", пише Урумов. И обяснява, че от заповедта не се разбира какви са извършените противоправни деяния, срещу кого са извършени, нито кога, къде и по какъв начин. А неясното основание за задържане е достатъчно заповедта за ареста да бъде отменена като незаконосъобразна.

Решението не е окончателно и МВР може да го атакува пред Административния съд в София. Главна дирекция „Национална полиция“ ще обжалва решение на Софийския районен съд от 14 април 2022 г. по НАХД № 3734 в предвидения от закона 14-дневен срок, съобщи по-късно МВР. От главната дирекция уточняват, че няма да коментират невлезли в сила съдебни решения. 

 

 

Софийският районен съд ще се произнесе до 30 дни по жалбата на бившия финансов министър Владислав Горанов срещу заповедта на МВР за 24-часовото му задържане. Заседанието по делото на Горанов беше днес.

 

Специализираната прокуратура е образувала проверка по сигнал на ГЕРБ, свързан с разследването, по което на 17 март бяха арестувани лидерът на партията Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова.

 

Още по темата