Медия без
политическа реклама

Децата в яслите ще гледат телевизия 10 минути седмично

Родители и специалисти критикуват новата наредба за яслените групи

Илияна Кирилова
Според някои родители в детските ясли изобщо не бива да има е-устройства и телевизори

Децата над 2-годишна възраст в детските ясли ще могат да гледат електронни устройства с видеодисплеи и телевизия само с образователни цели, но не повече от веднъж седмично до 10 минути. В детската градина пък времето пред телевизор може да е най-много два пъти седмично по 10-15 минути за деца от 3-5 г. и максимум два пъти седмично по 15-20 минути за деца от 6-7 г. Това предвижда промяна в наредба 26 от 2008 г. на здравното министерство, предложена от министър проф. Асена Сербезова.

Промените в наредбата са дълго чакани от родители и неправителствени организации, особено заради съществуващата разпоредба, че задължително в яслена група трябва да работи медицинска сестра на смяна, заедно с детегледачка (има и изискване за педагог, но един на 60 деца). Както "Сега" писа, по данни на Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система 61% от медицинските сестри в детските градини са над 60 г. По думите й това се дължи на първо място на остарялата наредба (няма логика за здрави деца да се грижи медсестра), която според нея следва да се разшири и с други специалисти - педагози, логопеди, психолози, хора, учили за ранно детско развитие.

Проектът на МЗ действително разширява кръга "заради големия недостиг на специалисти с висше образование по специалностите медицинска сестра и акушерка", но само до лекарски асистенти и фелдшери. Това, според мнозина, няма да реши проблемите. Възрастта до 3 години не е медицинско състояние, че да изисква медицински специалист постоянно, смята Кенова. "По Вашата клета, клета логика, всяка майка с неприето дете трябва да завърши медицинска специалност?!", коментира тя във "Фейсбук". Кенова напомня, че специалността "фелдшер" е закрита в България. Наследяващата я специалност е "лекарски асистент". "Да допуснем, че все пак имаме в излишък от тези две специалности и някой иска да рааботи в ясла, то фелдшерът ще е и той в пенсионна възраст", казва тя.

"Неободимо е да се допусне и педагози да работят в яслените групи. Остаряло е схващането, че яслената грижа е медицинска грижа", коментира и зам.-кметът Мирослав Боршош.

"Нормативната промяна няма да реши проблема с недостига на персонал в детските ясли, тъй като в страната има 2000 медицински фелдшери на възраст над 58 г. и само около 40 новодипломирани лекарски асистенти", коментира пред БНР Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Около 8000 медицински сестри и акушерки работят в яслите, в училищното и детското здравеопазване като цяло. "И за тези около 8 хиляди души не се намериха възможности заплатите да бъдат достойно увеличени през годините, така че медицински сестри и акушерки да бъдат мотивирани да работят в тази прекрасна сфера на българското здравеопазване", коментира тя, допълвайки, че лекарските асистенти и фелдшерите биха били по-полезни в системата на спешната медицинска помощ.

Сред другите промени в наредбата е изискването за директор на детска ясла - такъв може да бъде лице с професионална квалификация лекар, медицинска сестра, акушерка, лекарски асистент или фелдшер и с професионален опит не по-малко от 1 г. Това също не се нрави на доста родители, според които директорите следва да имат и педагогически опит.

 

ЯСЛИ

В проекта се допълнени редица други тестове. За децата над 2-годишна възраст в детската ясла е казано, че трябва да прекарват на открито минимум 2 часа на ден, освен при лоши метеорологични условия (дъжд, силен снеговалеж, силен вятър, лош въздух и др.).

Пясъчниците в детските ясли трябва да отговарят на изискванията в наредбата за безопасността на площадките за игра и да се използват задължително под надзор. Пясъчниците на откритите площадки се откриват един час преди началото на използването им от децата и задължително се покриват след приключване на заниманията. Те следва ежедневно да се почистват преди началото на използването им от децата, а пясъкът в тях периодично да се допълва и подменя, за да не се допусне замърсяването му.

 

ДЕТСКИ ГРАДИНИ

Промените засягат и наредба 3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини - децата в тях също трябва да прекарват навън по 2 часа на ден, но времето им пред е-устройства е увеличено. За деца от 3-5 г. то е не повече от два пъти седмично за 10-15 мин., а за деца от 6-7 г. - не повече от два пъти седмично до 15-20 мин.

 

от медицинските сестри в детските градини са над 60 г. Тези тревожни данни изнесе Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система.

 

Детските градини и училищата, в които се осъществява задължително предучилищно образование, трябва да осигуряват игри на открито за децата от всички възрастови групи поне 2 астрономически часа дневно при целодневна организация и поне един астрономически час дневно при

 

Още по темата