Медия без
политическа реклама

Премиерът склони да плати веднага 600 млн. лв. на пътните фирми

Останалите 600 млн. лв. за извършени ремонти ще бъдат преведени след проверка на договорите

12 Апр. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Изявление на Кирил Петков

Изявление на Кирил Петков

Posted by bTV Новините on Tuesday, April 12, 2022

Премиерът Кирил Петков склони държавата да разплати веднага около 600 млн. лв. на пътно-строителните фирми в опит да осуети предвидения за сряда протест и заканите за блокиране на магистрали. На практика той се съгласи със схемата, която преди това бе предложена от регионалния министър Гроздан Караджов половината пари за извършени текущи ремонти на пътища да бъдат разплатени веднага, а останалата половина - след проверка на договорите и реално свършената работа.

Идеята си Петков изложи на импровизиран брифинг по време на среща с представители на бранша на гара Яна.

Казусът с договорите с фирмите, по които има съмнение, че са извършени ремонти без правно основание, остава нерешен вече близо година. В парламента преди седмица управляващите внесоха проекторешение, съгласувано с регионалното министерство, което позволява частично разплащане по договорите. След това обаче ПП оттегли подкрепата си от проекта, като премиерът Кирил Петков обяви, че всяко плащане по договорите трябва първо да бъде одобрено от парламентарната антикорупционна комисия. Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата на ИТН, обвини коалиционните си партньори, че превръщат парите за пътища в заложник на решението кандидатът на ИТН за управител на БНБ Любомир Каримански да се оттегли от надпреварата.

Защо фирмите в пътния сектор да не продължат да работят незаконно, както досега? Защо да спрат да получават пари, непредвидени в договорите им? След са го правили досега, какво налага промяна на порочната практика?

От начина, по който премиерът днес описа идеята си, същността й не стана съвсем ясна. "Ние предлагаме над 600 милиона, което е около 50 процента от парите, да се платят веднага на строителните фирми, обаче след санкция на парламента. Останалите 50 процента да минават през парламентарни комисии, след като има доклад на експерти, че тези дейности са реално извършени. Последното нещо, което искаме да направим, е да платим едни пари за дейности, които не са извършени или не са извършени напълно", обясни той.

Не се разбра каква визира под "санкция на парламента" - може би проекторешението, което управляващите внесоха. Петков поясни, че първите 50 процента ще се платят след като договорите "минат през саниране". От това предложението му не стана по-ясно. Във всеки случай, очаква се реакция от страна на другите формации в управляващата коалиция - премиерът каза, че разчита на гласуване в парламента по казуса този четвъртък.

И трите вота през 2021 г. неимоверно раздуха парламента – в него трябваше да се вместват по шест, а в момента дори седем партии и коалиции. Говорим за политически сили с твърде различни (и често взаимоизключващи се) идеологии, цели и послания.

 

НЕСЪГЛАСИЕ

Пълно и категорично несъгласие изразиха фирмите в пътно-строителния бранш с предложенията на Кирил Петков парламентът да подложи на допълнителна проверка сключените между тях и държавата договори за поддръжка на пътната мрежа. Това се видя от писмо към премиера, финансовия министър Асен Василев и председателя на парламента Никола Минчев, което техните организации – Българска браншова камара "Пътища" и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“, разпространиха тази сутрин. От камарата по-късно обидено обявиха, че не са получили покана за срещата с Петков на гара Яна.

Проблем, свързан с милиарди левове, предвидени за пътищата в страната, увисна при обсъждането му в парламента заради политически схватки и процедурни спорове. В центъра му стои Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

„Назначаването на допълнителни комисии за проверка на договорите и изпълнените дейности показва неуважението на държавата към експертите, работещи в пътната администрация. Обезсмисля се трудът им и се вменяват неправомерни деяния чрез твърденията за незаконосъобразност на претендираните плащания”, казва се в позицията на браншовите им организации.

Пътни строители протестират на жълтите павета пред Народното събрание в подкрепа на предложеното от строителното министерство решение да се отпуснат пари за недовършени близо 300 ремонта по шосетата в страната. Камиони блокираха бул.

Те подчертават, за пореден път, че договорите са „напълно законни”. И предупреждават, че „липсата на политическа воля, неглижиране и абсурдното поведение” на депутатите вреди на бранша им и „създава предпоставки за животозастрашаващи ситуации и загуба на човешки животи”.

Фирмите вече организираха протести по повода пред Народното събрание и възнамеряват от утре да ги продължат. От ББК "Пътища" поканиха премиера на среща на площад "Народно събрание" и публикуваха карта на точките, на които ще бъдат проведени протестните действия:

 

ПОДКРЕПА ОТ "ПОДКРЕПА"

С позиция по темата, в подкрепа на пътните фирми, излезе КТ "Подкрепа". Синдикалистите също смятат, че договорите са законни, и обявяват своето "безапелационно несъгласие" казусът да се използва за "задкулисни политически игри".

Те повтарят и аргументите на бранша, че липсата на разплащания ощетява бизнеса и води до загуба на работни места, както и че застрашава живота на шофьорите. Накрая призовават парламента да одобри проекторешението за частично разплащане с фирмите, за да се деблокира дейността им. 

Още по темата