Медия без
политическа реклама

Щастлив ден за Гешев: ВСС удави в процедура искането за уволнението му

Съветът върна на правосъдния министър едно от исканията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

12 Апр. 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Булфото
Иван Гешев

Висшият съдебен съвет намери как да си даде поредна отсрочка за разглеждането на предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Заседанието по съществото на искането на Йорданова беше единствена точка в дневния ред за днес. В крайна сметка се оказа, че то няма да бъде гледано преди 4 май, защото кадровиците решиха евентуално да го обединят с първото искане за уволнението на главния прокурор, внесено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов още миналото лято.

До това се стигна, след като в началото на заседанието Огнян Дамянов и Стефан Петров от прокурорската колегия на съвета предложиха допълнителна точка - произнасяне по искането на Стоилов. Този ход стана възможен, тъй като в съвета най-сетне се върна първото предложението на Стоилов, досега блокирано в очакване на произнасяне на Конституционния съд и Върховния административен съд.

Върховният административен съд (ВАС) "отпуши" второ искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Става дума за предложението от лятото на 2021 г. направено от тогавашния служебен правосъден министър Янаки Стоилов.

На влизане в съвета Йорданова коментира, че това би било трудно, тъй като двете предложения са на различен етап - ВСС вече се произнесе по допустимостта на нейното, докато това на Стоилов още не е минало през тази фаза. След като съветът включи тази точка в дневния ред, я премести и като първа. Но и тогава заседанието не продължи с искането на Стоилов, което тепърва трябва да се гледа по допустимост. Йордан Стоев поиска министърката да му обясни какво е имала предвид, като е обяснила в тв интервю, че членове на съвета са кариерно зависими от главния прокурор. Стоев поиска поименно да бъдат изредени зависимите членове и те да си преценят дали да си направят отвод от разглеждането. Към него се включи и друг представител на прокуратурата - Йордан Стоев, а и самият Гешев, който да настоява Йорданова да признае, че е сгрешила и да се извини. Йорданова обаче обясни, че не е сгрешила, за да се извинява. И че главният прокурор има огромно влияние в съвета.

Репликата за израстването на кадровиците ги провокираха и един по един да обясняват как допреди 2 години не са познавали Гешев, нямали допирни точки с него и не били зависими от него. Стигна се и до критики към промените в Закона за съдебната власт, които днес правната парламентарна комисия ще гледа на второ четене, с които отпадат кариерните бонуси за членовете на съвета.

Атанаска Дишева призова колегите си да се държат достойно и да не изместват темата. Тя риторично попита членовете на прокурорската колегия на съвета колко пъти публично са се противопоставяли на някакво становище на Гешев, за да докажат независимостта си, която твърдят, че имат. "Поне един единствен член на прокурорската колегия да се е противопоставил някога на главния прокурор", призова тя. И обясни на колегите си, че ако някой се чувства обиден от думите на Йорданова той може да се защити в съда.

В крайна сметка час след старта на заседанието Висшият съдебен съвет започна да обсъжда искането на Янаки Стоилов. Според мнозинството в него има пропуски, които трябва да бъдат отстранени от министъра на правосъдието в 7-дневен срок, или производството по това предложение ще бъде прекратено. Така съветът отново стигна до предложението на Йорданова. Тогава обаче Дамянов излезе с предложението разглеждането му да бъде отложено, за да може двете искания за уволнение на Гешев да бъдат обединени. За целта на 4 май съветът ще се произнесе по допустимостта на предложението на Янаки Стоилов. Ако приеме, че то е допустимо, ще се върви към обединяване на двете предложения и разглеждането им в едно заседание. По всичко личи, че това няма да е преди средата на следващия месец.

Преди заседанието

"Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания." Това обяви главният прокурор Иван Гешев на влизане във Висшият съдебен съвет днес. Пленумът на съвета днес трябва да разгледа по същество искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Гешев обаче очаква денят да я щастлив.

Той за пореден път обясни, че искането на Йорданова е тъжно за българската държавност. Гешев обвини министърката, че обикаля тв студията и изказва неверни твърдения, а трябва да ги защити в съвета. Според Гешев управляващите нямат аргументи нито за съдебната реформа, нито за смяната на главния прокурор. В неговите очи прокуратурата е открита и прозрачна, а политиците не са.

Вижте тук какво се твърди в искането на Стоилов:

Правя предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов на извънреден брифинг днес. Предложението на Стоилов се основава на сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков до него.

Какво пише в предложението на Надежда Йорданова вижте тук:

Искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, което вчера внесе министърът на правосъдието Надежда Йорданова, ще бъде разгледано от Висшия съдебен съвет идния четвъртък. Това обясни Йорданова в предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

Как ВСС се опитва да спаси Гешев в аванс прочетете тук:

Мнозинството във Висшия съдебен съвет намери как да елиминира половината от сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев в искането за уволнението му, направено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Още по темата