Медия без
политическа реклама

БНР ще обяви в сряда решението си по казуса „Волгин“

Мониторинг на предаванията на радиоводещия установил куп нарушения, а той обвини Пендачанска в политически и украински пристрастия

11 Апр. 2022ОбновенаСВЕТОСЛАВ СПАСОВ
Петър Волгин

До утре на обяд генералният директор на БНР Милен Митев ще очаква становище на програмния съвет на обществената медия във връзка с последното издание на предаването "Политически Некоректно", а най-късно в сряда ръководството на радиото ще излезе с решение дали да накаже водещия му Петър Волгин. Това заяви Митев пред "Сега". Той поясни още, че преди да вземе отношение по темата, ще чуе мнението и на други длъжностни лица в БНР, свързани с "Политически Некоректно". 

Както "Сега" писа, вчера гост на Волгин беше лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. В началото на интервюто водещият заяви, че започва с информация, която тръгва от руски агенции и която вече я има и „из всички български интернет сайтове“, че украйнските бойци от батальона „Азов“ в обсадения Мариупол са превзели два кораба, единият от които е „Царевна“, в който се намират българските моряци. Междувременно от Министерството на външните работи обявиха това съобщение за фалшива новина. Въпреки това лидерът на „Възраждане“ разви пространна хипотеза върху тиражираната информация.

 

Известното ни оперно сопрано Александрина Пендачаска обяви публично, че напуска Обществения съвет на БНР. Причината са поредица от предавания на Петър Волгин и най-вече последното, в което гостува лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Впоследствие членът на Обществения съвет на БНР, оперната певица Александрина Пендачанска обяви, че напуска органа в знак на несъгласие с начина на работа на водещия и с действията на шефовете му в БНР. "След серия разменени писма между Вас и Обществения съвет и след последното издание на „Политически некоректно“, за жалост констатирам, че няма реален резултат от нашето настояване дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин да бъдат преустановени. Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио. В условията на война, започната от руската агресия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е особено тревожно. Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, оттук нататък не желая името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната - агресор и престъпния режим на президента ѝ, Владимир Путин", пише Пендачанска до шефа на БНР Милен Митев.

Днес Петър Волгин отговори на писмото на Пендачанска. Според него тя действа по този начин, защото иска да се хареса на управляващите в България. „Певицата Пендачанска не разбира от медии. А явно няма никакво желание да се учи. И наистина се чудя как се е озовала в Обществения съвет на БНР. С какво е допринесла за просперитета на националното радио? В писанията, обясняващи оставката й от този съвет, има много твърдения по мой адрес, но няма нито една истина. Певицата Пендачанска не различава лъжата от истината, но за сметка на това иска да е винаги близка с властта. Помня я как обожаваше Иван Костов, когато неговото СДС управляваше България. После певицата Пендачанска се прехласваше по Христо Иванов, когато неговото ДБ или, както се казваше въпросното нещо по онова време, предстоеше да влезе във властта. А сега е влюбена в управляващите от ПП. Освен това не спира даславоукраинства“. Явно, за да бъде в съзвучие с Генералната линия“, коментира той във Фейсбук

 

Предистория

Общественият съвет на БНР вече няколко пъти от сформирането си преди около две години досега се е занимавал с работата на Петър Волгин, включително и след началото на войната в Украйна. Това стана ясно от думи на члена му, журналистът Светла Петрова пред "Сега". Тя поясни, че решението на Александрина Пендачанска да подаде оставка е краят на поредица от опити на членовете на ОС да обърнат внимание на административното и журналистическото ръководство на БНР върху начина, по който водещият използва ефира на обществената медия. Петрова каза, че в резултат от сигнал, подаден до редколегията на БНР от друг член на ОС - журналистът Петко Георгиев, на блока на Волгин е бил наложен мониторинг. Според Петрова той показал, че в "Политически некоректно" са нарушени редица професионални стандарти на журналистите в БНР, в резултат на което на Волгин са дадени препоръки. Същите трябва да бъдат спазвани и от другия водещ на "Политически Некоректно" - Силвия Великова. "Предприемане на мерки за спазване на антидискриминационното законодателство срещу използването на език на омразата. Предаването трябва да отговаря на професионалните стандарти на БНР за достоверно описание на събитията и проблемите, а водещият и останалите участници трябва да се отнасят безпристрастно към събеседниците, като се въздържат да вземат страна. Предаванията на БНР трябва да са политически неутрални, а събеседниците, които лансират сериозни фактически грешки, трябва да бъдат коригирани по подходящ начин", пише сред направените препоръки.    

 

 

Още по темата