Медия без
политическа реклама

"Пинк Флойд" записаха нова песен в подкрепа на Украйна

Гилмор не крие разочарованието си от своя бивш колега Роджър Уотърс

07 Апр. 2022Обновена

Отвратен от руската инвазия в Украйна, Дейвид Гилмор съобщи, че "Пинк Флойд" са записали версия на станалата знаменита покрай войната украинска песен "Ой, червена калина на поляна", съобщи "Гардиън".  И това се случва 28 години след последното парче на групата.

Преди няколко седмици попитали китариста и певец на "Пинк Флойд" дали е виждал Инстаграма на Андрий Хливнюк от украинската група BoomBox. Гилмор и BoomBox са свирили заедно през 2015 г. в Лондон, на благотворителен концерт за Беларуския свободен театър - но събитията оттогава драматично са се променили: в края на февруари Хливнюк изоставя турнето на групата си в САЩ, за да се бие срещу руската инвазия в родината си. 

На записа в социалната мрежа Гилмор вижда мъж в маскировъчно облекло и с пушка на рамо, застанал пред катедралата "Света София" в Киев, да изпълнява акапелна версия на патриотичната украинска песен "Червона калина". Песента е написана през 1914 г. в чест на артилеристите от Сич, които се бият в Първата световна и в украинската война за независимост. "Помислих си: това е магично, може би мога да направя нещо", разказва той пред "Гардиън". 

"Трудно и фрустриращо е да наблюдаваш тази луда, несправедлива атака на велика сила върху независим, мирен, демократичен народ. Непоносимо е просто да гледаш и да мислиш "какво, по дяволите, мога да сторя?", споделя размишленията си 76-годишният Гилмор. Резултатът е Hey Hey, Rise Up! - нова песен на "Пинк Флойд", която включва част от изпълнението на Хливнюк, китарата на Дейвид Гилмор и барабаните на Ник Мейсън. Всички приходи от песента ще отидат за хуманитарна помощ на Украйна.

"Пинк Флойд" не са издавали нова музика от 28 години, когато излиза The Division Bell. Пред 2014 г. Гилмор и Мейсън решават да възкресят стари записи от работата по последния си албум в памет на кийбордиста Рик Райт, починал от рак шест години по-рано. Така излиза The Endless River - запис само с инструментали и една вокална композиция, но никой от тях не е чисто нов. По това време Гилмор настоява, че краят на групата, създадена през 1965-а, е настъпил: "Срамота е, каза той пред Би Би Си - но това наистина е краят."

Нахлуването на Русия в Украйна променя мнението му. Украйна е част от семейството на Дейвид - неговата снаха Янина е украинка, внуците му са полуукраинчета. Бабата на Янина, която е на инвалидна количка, преживява инвазията в Харков - едва преди седмица близките й успяват да я закарат през полската граница на сигурно място в Швеция. 

"Позвъних на Ник и му казах - слушай, искам да направя това за Украйна. Ще бъда щастлив, ако и ти свириш в него и можем да го подпишем като "Пинк Флойд". Мейсън веднага дава съгласие. Към своеобразния кавър на "Червона калина" се присъединява и дългогодишният сътрудник на групата, басистът Гай Прат, както и Нитин Соуни на клавишните. Дъщерята на Рик Райт Гала също присъства на записите. Във видеото към Hey Hey Rise Up Мейсън свири на барабани, украсени с репродукция на Мария Примаченко - прочутата украинска самоука художничка, съдбата на чиито творби остава неизвестна след бомбардирането на музея в град Иванков. 

"Пинк Флойд" е платформата, върху която работя през целия си живот, от 21-годишната си възраст. Не бих го направил за много други неща, но в случая е жизненонеобходимо хората да разберат какво се случва и да направят всичко по силите им да променят ситуацията. А също и мисълта, че подкрепата на "Пинк Флойд" би повдигнала духа на украинците; те трябва да знаят, че целият свят ги подкрепя."

Преди двамата живи членове на групата да се съберат отново, всички записи на "Пинк Флойд" от 1987 г. - както и соловите албуми на основателя Сид Барет, са изтеглени от стрийминг услугите в Русия и Беларус като форма на културен бойкот. Най-прочутите им записи от края на 60-те и 70-те години обаче остават - според слуховете, съавторът и бивш член на групата Роджър Уотърс не е дал своето съгласие за това. Отношенията между бившите съгрупници са обтегнати от десетилетия, а позициите на Уотърс от отношение на войната се различават доста от тези на Гилмор. Китаристът предпочита да не говори по тази тема: "Нека да кажем, че съм разочарован. Разбирайте го както искате."

Десетилетната лична вражда между Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор, които се разделиха музикално в началото на 80-те години и вече четири десетилетия нямат намерение да заравят томахавката, се прехвърли и на политическата сцена.

Гилмор споделя пред "Гардиън", че му е отнело известно време да намери Хливнюк, опитвайки през Инстаграм и различни телефонни номера. В крайна сметка успява да се свърже по имейла. "Андрий искаше да говорим във FaceTime - мисля, за да се убеди, че наистина съм аз". При следващия им разговор украинецът е в болница - шрапнел се е забил в бузата му.

Гилмор и Хливнюк се чуват за последен път във вторник. "Той каза, че това е най-ужасният ден в живота му, навсякъде трупове на украинци, украински деца, и те трябва да ги разчистят." Въпреки това той му изпраща песента и изпитва истинско облекчение, когато получава съобщение от Андрий: "Благодаря ти, невероятна е. Някой ден ще я изсвирим заедно и ще пием по една бира след това." И пише в отговор: "Да, ще го направим". 

Още по темата