Quantcast
Делото за милионната глоба за “НАПлийкс“ затъна в съда | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Делото за милионната глоба за “НАПлийкс“ затъна в съда

2 години е мисия невъзможна да се направи техническа експертиза дали НАП е защитила личните ни данни
1 142
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Въпреки че от теча на данни пострадаха милиони българи, все още няма наказани за хакерската атака срещу НАП.

Делото на Националната агенция за приходите срещу глобата в размер на 5,1 млн. лева, която ѝ беше наложена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) през 2019 г., е на път да се окаже невъзможно за решаване. Въпреки че изминаха повече от 2 години от началото на съдебния процес, все още няма окончателен акт на първа инстанция в Софийския районен съд. Причината е, че не може да се намери вещо лице, което да извърши техническата експертиза по делото, обясни пред "Сега" председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 28 април, като много от предишните заседания са били отменяни или отлагани, показа справка в системата на СРС. Това заседание обаче ще се случи, ако е готова прословутата техническа експертиза. Тя следва да установи какви мерки са били предприети или е трябвало да предприемат от приходната агенция, за да се предотврати хакерската атака, вследствие на която изтекоха личните данни на милиони българи и чужденци. Тъй като съдът няма специални познания, без заключение от експерт делото не може да бъде решено.

По всичко личи, че ще минат още години, докато приходната агенция евентуално плати тези 5,1 млн. лева, тъй като делото още не е приключило на първа инстанция, а най-вероятно казусът няма да приключи без обжалване. Възможно е на втора инстанция също да бъде назначена техническа експертиза, която да забави решаването допълнително.

В практиката на Върховния административен съд обаче вече има окончателно признато обезщетение по Закона за отговорността на държавата вследствие на теча на данни от приходната агенция през 2019 г. Това се случи през май м.г., когато една от жертвите осъди НАП да й плати 500 лв. Магистратите окончателно приеха, че е доказано, че К.С. се е почувствала притеснена и несигурна, тъй като личните ѝ данни са станали общодостъпни и злоупотреби с тях не са изключени в бъдеще.

По-всичко личи, че скандалът "НАПлийкс" ще остане безнаказан. За хакерската атака срещу сървърите на приходната агенция от 2019 г. и досега няма внесен обвинителен акт в съда. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима души -  Кристиян Бойков, който е работил в българската фирма за киберсигурност "ТАД Груп", собственика на дружеството Иван Тодоров, както и търговския директор на компанията Георги Янков. Те обаче все още не са изправени пред съда, въпреки че държавното обвинение първоначално остави усещане, че разполага със солидни доказателства, част от които дори бяха разпространени до медиите. 

Преди половин година говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев заяви пред "Сега", че разследването за "НАПлийкс" е приключило, а внасянето на обвинителния акт предстои да стане след прецизиране на обвиненията. До момента това не се е случило.

Още по темата:

 

Още

Годишните данъчни облекчения за 2 деца са 1200 лв.

25.11.2022

1765
Върховният съд отмени условната присъда на Румен Овчаров

13.09.2022

Обновена

3786
Върховният съд върна делото за ремонта на НДК

21.11.2022

102