Медия без
политическа реклама

САЩ санкционираха дъщерите на Путин

Канада пък добави още деветима руски олигарси в забранителния си списък

06 Апр. 2022Обновена
Владимир Путин с дъщеря си Мария

САЩ налагат санкции на дъщерите на президента Владимир Путин - Мария и Катерина, както и на съпругата и дъщерята на външния министър Лавров, съобщи Белият дом. Ограниченията ще засегнат и Дмитрий Медведев, Михаил Мишустин и членове на Съвета за сигурност на Русия.

Също така САЩ налагат пълни блокиращи санкции срещу две от най-популярните банки в Русия - Сбербанк и Алфа-Банк и напълно забраняват нови инвестиции в руската икономика. Така повече от 2/3 от руския банков сектор е под санкции. От Сбербанк моментално заявиха, че санкциите не влияят на работата им, но акциите на банката започнаха да падат. Против Русия въведоха 8257 санкции. По-рано се притеснявахме, а сега - работим както обикновено", отговориха и от Алфа банк. 

Ограничителни мерки са въведени в координация с Г-7 и ЕС. Съединените щати очакват, че санкциите „влошават ключовите инструменти на руската държавна власт, ще нанесат остри и преки икономически щети на Русия“.

Същевременно Канада вече разшири своя санкционен списък срещу Русия, като добави в него още деветима души - олигарси и висши държавни служители. На челно място в добавката е Владимир Потанин (лично състояние от $30 млрд., според сп."Форбс").

Другите са Виктор Векселберг ($5.2 млрд.); Кирил Шамалов ($1.5 млрд.) - бивш съпруг на дъщерята на Путин Катерина Тихонова; Игор Костюков - началник на главно управление на генералния щаб на руската армия; Дмитрий Пумпянски ($1.2 млрд.) и съпругата му Галина Пумпянская; Вадим Мошкович ($1.4 млрд.), Леонид Михелсон ($17.2 млрд.) и Александър Винокуров (собственик на инвестиционната компания "Маратон Груп").

Всички те вече са в санкционния списък, обявен от Европейския съюз на 9 март.

 

 

Още по темата