Медия без
политическа реклама

Руските шпиони се опитвали да влошат връзките ни с РС Македония

Скрито се надявам, че някои прокурори ще застанат на страната на народа, каза премиерът Кирил Петков

02 Апр. 2022
Фейсбук
Премиерите на Северна Македония и България Димитър Ковачевски и Кирил Петков се опитват да преодолеят проблемите между двете страни

Двама от тримата служители на ДАНС, заподозрени, че са шпионирали в полза на Русия, са работили в специфична посока - Западните Балкани да нямат европейско бъдеше и отношенията между България и Северна Македония да не бъдат добри. Това съобщи премиерът Кирил Петков в интервю за БТВ. Той каза, че е доволен, че ДАНС се е справила сама с проблема и че тези двама души няма да работят по този въпрос повече.

 

Външното ни министерство е връчило днес нота на руското посолство, с която го уведомява, че един от дипломатическите му служители се обявява за персона нон грата. Дипломатът е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност у нас.

 

„Не се притеснявам от разпит от прокуратурата и ще дам цялата информация, с която разполагам, в момента,“ каза още Кирил Петков. Премиерът обаче за пореден път подчерта, че няма доверие на главния прокурор Иван Гешев. „Скрито обаче се надявам, че ще започнем да разделяме хората в прокуратурата и че ще има прокурори, които ще застанат на страната на народа“, добави той.

За Кирил Петков искането на прокуратурата да получи записите от входовете на МС не за ден, а за цял месец, граничи с престъпление и такива действия няма да бъдат толерирани. „Очевидно те искат да видят всеки, който се среща с министър председателя, и знаейки, че Министерски съвет е вече точка за контакт с европрокуратурата, искат да видят всички, които подават сигнали“, смята Петков.

 

Софийската градска прокуратура иска в "спешен порядък" НСО да й предостави записи от камерите за видеонаблюдение, покриващи всички входове на сградата на Министерския съвет. Това се вижда от писмото на прокурор Марина Ненкова до НСО, с което "Сега" разполага.

 

Ключови думи:

руски шпиони, Македония

Още по темата