Медия без
политическа реклама

Военният министър очаква парламентът да реши за оръжията за Украйна

''Демократична България'' най-накрая входираха проекта си за решение за оказване на военна помощ

01 Апр. 2022ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА
БГНЕС
Драгомир Заков

Управляващите все още се пазят да обсъждат парливия въпрос за евентуалната военна помощ, която страната ни да окаже на Украйна. По-рано днес представители на четворната коалиция се събраха в Народното събрание. На двучасовата среща присъстваха министърът на отбраната Драгомир Заков, председателят на Комисията по отбрана и депутат от БСП Атанас Зафиров, зам-председателят на комисията и депутат от "Продължаваме промяната" Благовест Белев, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и др.

Противно на очакванията, не е било обсъдено предложението на "Демократична България" страната ни да окаже военна помощ на Украйна. "Запознахме коалиционните партньори с министъра, с неговия екип и обсъждахме изпълнението на коалиционното споразумение", обобщи накратко председателят на Комисията по отбрана Атанас Зафиров в кулоарите на парламента.

Военният министър Драгомир Заков потвърди, че темите са били свързани до голяма степен с коалиционното споразумение. "Беше важно за нас като Министерство на отбраната да чуем вижданията на коалиционните партньори, те да чуят нашата страна, вижданията ни и нашите приоритети", каза Заков.

Въпреки настоятелните въпроси на журналисти, той заяви, че темата за военната помощ не е била на дневен ред. "Този въпрос не е обсъждан в детайли изобщо, защото няма необходимост да се обсъжда в този съвет. Целта му е съвсем различна. Това е въпрос, който смятам, че трябва да бъде обсъден в самата коалиция", каза още Заков. В началото на седмицата предложението на ДБ да се изпрати военна помощ на Украйна раздели управляващите.

 "Помагане на жертвите не означава въвличане в конфликта", каза Даниел Митов от ГЕРБ от парламентарната трибуна по повод декларацията на "Демократична България" страната ни да предостави военна помощ на Украйна.

Според министъра на отбраната Народното събрание е мястото за подобни решения и отказа да заяви категоричната си позиция по темата. "Позицията ми е, че приветствам такава дискусия", каза Заков. И допълни, че в качеството си на министър на отбраната, и при положение, че получи мандат, ще направи това, което зависи от неговото ведомство, и това, което е в рамките на неговите възможности. Преди дни той заяви, че страната ни изпитва недостиг на оръжия за собствената ни армия, което не позволява да отделим такива за воюващата Украйна.

Самата българска армия има критичен недостиг, включително и от боеприпаси, и няма как да бъде изпратена военна помощ за Украйна. Тази теза разви българският военен министър Драгомир Заков по време на брифинг, на който представи и своя екип.

Стана ясно и че не е правен анализ какви оръжия може да предостави България на Украйна, защото "няма такава задача в момента". "Ние знаем какви са наличностите, знаем и с какво разполагаме", заяви Заков и допълни, че в България има стари муниции, които в никакъв случай няма да послужат на Украйна. Той уточни, че министърът на отбраната не е принципал на военно-промишления комплекс, а на "Терем", дружество, което не произвежда продукция.

Не са били обсъждани и конкретни проекти за модернизация на отбраната. "В момента има девет проекта, анализираме точно как да подходим към тези проекти, така че те да се случат най-ефективно", заяви той. На въпрос дали се предвижда увеличение на бюджета за отбрана, Заков отговори, че това не е изключено. "В случай, че анализът го покаже, ще го направим", каза министърът. 

По отношение на заплатите в отбраната, министърът каза, че повишаването им минава през бюджета и именно това е част от анализа, който се прави в момента. "Най-вероятно специално по отношение на заплатите, е необходимо. Дали това ще може да се случи, не зависи от министъра на отбраната", каза още Заков и заключи, че има вероятност да предложи увеличение на парите за отбрана.

Междувременно стана ясно, че от ''Демократична България'' е входиран проект за решение за оказване на военна помощ на Украйна, съобразно потребностите на страната и възможностите на България. Предвижда се финансирането на помощта да стане за сметка на държавния бюджет и от специални фондовете на Европейския съюз и НАТО за общо финансиране на подкрепата за Украйна, казват от групата. Въпреки че от ''Демократична България'' първи излязоха с предложение страната ни да окаже военна помощ на Украйна, ГЕРБ-СДС входираха проекторешението си още в сряда.

"В контекста на реалните заплахи за сигурността в целия регион, българският национален интерес трябва да се дефинира през членството на страната в Европейския съюз и НАТО и във връзка с отношенията ни със съюзниците, значителна част от които предоставиха директна военна помощ и подкрепа на Украйна“, се казва в мотивите към проекта, който беше внесен днес в деловодството на Народното събрание след представянето му на коалиционен експертен съвет по отбрана.

В проекта на решение се отчита, че легитимните и оправдани през призмата на международното право отбранителни действия на Украйна могат да бъдат ефективно подкрепени чрез предоставянето на адекватно въоръжение и оборудване, което напълно отговаря на капацитета и възможностите на българския военно-промишлен комплекс и няма да отнеме от стратегическите отбранителни платформи и ресурси на Българската армия.

Подчертава се изрично, че отбранителните действия на Украйна са нейно неотменимо право, което е в пълно съответствие с чл. 51 от Устава на ООН, като се има предвид, че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а е подкрепа за възстановяването на мира.

Още по темата