Медия без
политическа реклама

И Кирил Серебренников избяга от Русия

Известният режисьор имаше условна присъда, която му пречеше да напуска страната дори за участие на фестивали

01 Апр. 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кирил Серебренников снима с телефон процеса срещу себе си.

Известният руски режисьор Кирил Серебренников се нареди сред прогресивните руснаци, напуснали страната си в последния месец. Авторът на филмите "Лято" (охудожествена биография на Виктор Цой и култовата група "Кино") и "Петрови в грипа" (по абсурдно смешния роман на Алексей Салников, издаден и на български), вече се намира в Германия.

Първоначално бе съобщено, че се е установил в Париж, но той е провел там само няколко срещи и възнамерява занапред да живее и работи в Германия. През януари Серебренников постави в хамбургския театър "Талия" пиесата "Черният монах" по разказа на А. П. Чехов, след като две години не беше напускал родината си. Предстоят му няколко нови проекта на немска сцена, включително работа върху опера. 

Kirill Serebrennikov (LETO, PETROV'S FLU…) has managed to exit Russia and has arrived in France. He is currently in Paris! On his tee-shirt, one can read "I turn the TV off". Nothing would make me happier than TCHAIKOVSKY'S WIFE in competition in Cannes now! Fingers crossed. https://t.co/ONEbphV2bf

— Cédric Succivalli (@OnTheLido) March 29, 2022

През 2020 г. режисьорът бе осъден на 3 години условно за злоупотреба с публични средства. Трябваше да да плати и глоба от 800 000 рубли (над 10 000 долара по тогавашния курс). Той бе обвинен в присвояване на 129 милиона рубли държавни субсидии за управлявания от него "Гогол център", сцена за авангардно изкуство в Москва.

Поддръжниците на Серебренников казват, че делото е било политическо, защото режисьорът е сериозен критик на официалната власт в Москва, а смелите му филми и пиеси за политика, секс и религия не са приемани добре от консервативните кръгове в Русия, защитаващи "традиционните" ценности. След присъдата в негова подкрепа се обявиха многобройни европейски арт организации, както и "Хюман райтс уоч". Забраната за пътуване бе със срока на присъдата - до 2023 г. В крайна сметка тя бе намалена и в началото на 2022 г. Серебренников успя да се измъкне от Русия - първо в командировка в Хамбург, а в края на март и окончателно.

Режисьорът бе претендент в основния конкурс на Кан през 2018 г. с "Лято", когато бе под домашен арест и и екипът трябваше да довърши филма без него, за да може да го представи на фестивала. Не успя да пътува за Франция и през 2021 г., когато Кан селектира последния му филм "Петрови в грипа", тъй като присъдата не му позволяваше да излезе в чужбина. Една от звездите във филма - Чулпан Хаматова, преди броени дни съобщи, че също е напуснала Русия и е в Латвия, след като заклейми войната в Украйна.

В момента Серебренников завършва своя най-нов филм "Жената на Чайковски", който се очаква отново да бъде представен на Лазурния бряг, този път най-сетне в присъствието на режисьора. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?