Медия без
политическа реклама

Академията ще умува седмици как да накаже побойника Уил Смит

Актьорът е бил помолен да напусне церемонията след шамара, но отказал

31 Март 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Миг от баталната сцена между Уил Смит (с гръб) и Крис Рок в "Долби тиътър". Засегнатата Джейда Пинкет Смит е седнала на първия ред зад съпруга си.

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука започна дисциплинарна проверка срещу актьора Уил Смит за това, че удари шамар на комика Крис Рок по време на церемонията за раздаването на наградите „Оскар“ в неделя. "Управителният съвет започна дисциплинарно производство срещу Смит заради нарушаване на кодекса за поведение“, се казва в изявлението. В него се подчертава, че  актьорът е осъществил "неподходящ физически контакт, държал се е обидно и заплашително, а също така е нарушил основните принципи на Академията".

Процедурата обаче ще отнеме седмици, като първото заседание по въпроса е насрочено за 18 април. 

От съобщението става ясно, че след инцидента Уил Смит е бил помолен да напусне залата на "Долби тиътър", където се проведе церемонията, но той отказал да го направи. Малко по-късно актьорът побойник бе извикан на сцената, за да получи "Оскар" за главна мъжка роля в "Методът Уилямс". 

Наказанията, които ще бъдат обсъждани на 18 април, са временно или постоянно отнемане на членството на актьора, както и други санкции. Засега не става дума за отнемане на наградата му "Оскар". Според правилата на Академията Уил Смит ще има възможност да даде писмени обяснения в посочения срок, преди да бъдат предприети дисциплинарни действия. Негов  представител отказа коментар на запитване, отправено от Ройтерс.

По време на церемонията за връчването на наградите „Оскар“ Смит удари шамар на Крис Рок, след като комикът си позволи от сцената да се пошегува с болестта на съпругата на актьора Джейда Пинкет Смит. По-малко от час след инцидента Смит получи статуетката за най-добър актьор. Ден по-късно Уил Смит се извини на Рок, на Академията и на зрителите за поведението си, определяйки го като "недопустимо и непростимо".

По време на комедийно шоу в Бостън снощи Крис Рок за първи път публично коментира инцидента. Той заяви, че още обмисля случилото се и по-късно ще говори за това. "Ще е сериозно. Ще бъде смешно, но точно сега ще разкажа някои вицове", каза той пред пълната зала.

Членството на много малко от приетите в американската Академия за кинематографично изкуство и наука е било отнемано, и то заради много по-тежки провинения (обвинения в изнасилване и т.н.). В този позорен списък са Харви Уайнстийн, Роман Полански, Бил Козби, Кармин Кариди. Статуетките им "Оскар" за твочерски постижения обаче остават непокътнати.

Още по темата