Quantcast
Спецпрокуратурата влетя в ДАНС в търсене на шпиони на Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Спецпрокуратурата влетя в ДАНС в търсене на шпиони на Русия

Разследваме доста голяма агентурна руска диаспора в България, обяви премиерът Кирил Петков
Обновена
3 694
 Снимка: Архив

Специализираната прокуратура влезе в сградата на Държавна агенция "Национална сигурност", намираща се на столичния булевард "Черни връх", и започна специализирана операция срещу агенти на българското контраразузнаване, предава БНТ. Разследването е за това, че служители на ДАНС са уличени в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби, действащи в България.

По данни на Националната телевизия, в акцията участват и контраразузнавачи, на които им се е наложило да разследват собствените си колеги. 

Спецпрокуратурата извършва действия в ДАНС, съобщи БТА, като се позова на ръководителя на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Тя допълнила, че при надделяващ обществен интерес информация ще представена допълнително. От ДАНС пък твърди, че тя е подала в прокуратурата сигнала за агентите.

Минути след излизането на новината за акцията темата коментира и президентът Румен Радев. "ДАНС има здрава имунна система и работи активно, така че да не допуска никакъв пробив по отношение на шпионски дейности", заяви държавният глава.

"Това, което разследваме на много места, е голяма агентурна руска диаспора в България. ДАНС ги разследва. Част от докладваните ми неща са за руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството ни със Северна Македония Руският интерес е бил фокусиран върху това да няма европейско бъдеще за Западните Балкани", заяви премиерът Кирил Петков по време на посещението си в Благоевград. 

Още

Русия е загубила 70-80 000 души във войната в Украйна

09.08.2022

1231
Съдът във Варна реши да върне руснак по искане на властите в Москва

08.08.2022

Обновена

5884
Русия масово отвлича украинци

07.08.2022

7767