Quantcast
Спецпрокуратурата влетя в ДАНС в търсене на шпиони на Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Спецпрокуратурата влетя в ДАНС в търсене на шпиони на Русия

Разследваме доста голяма агентурна руска диаспора в България, обяви премиерът Кирил Петков
Обновена
3 722
 Снимка: Архив

Специализираната прокуратура влезе в сградата на Държавна агенция "Национална сигурност", намираща се на столичния булевард "Черни връх", и започна специализирана операция срещу агенти на българското контраразузнаване, предава БНТ. Разследването е за това, че служители на ДАНС са уличени в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби, действащи в България.

За първи път в новата история е разбита нелегална група от действащи военни и висши държавни служители, които са шпионирали в полза на чужда държава, в случая на Русия. С това се похвали прокуратурата на специален брифинг, на който се появи лично главният прокурор Иван Гешев. В характерния си стил,

По данни на Националната телевизия, в акцията участват и контраразузнавачи, на които им се е наложило да разследват собствените си колеги. 

Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. е свързано с четири взрива във военни складове в България, признаха днес представители на прокуратурата на брифинг пред журналисти. Разкритията за това се случват години след събитията, описани в разследването на държавното обвинение. "Пре

Спецпрокуратурата извършва действия в ДАНС, съобщи БТА, като се позова на ръководителя на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Тя допълнила, че при надделяващ обществен интерес информация ще представена допълнително. От ДАНС пък твърди, че тя е подала в прокуратурата сигнала за агентите.

Минути след излизането на новината за акцията темата коментира и президентът Румен Радев. "ДАНС има здрава имунна система и работи активно, така че да не допуска никакъв пробив по отношение на шпионски дейности", заяви държавният глава.

"Това, което разследваме на много места, е голяма агентурна руска диаспора в България. ДАНС ги разследва. Част от докладваните ми неща са за руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството ни със Северна Македония Руският интерес е бил фокусиран върху това да няма европейско бъдеще за Западните Балкани", заяви премиерът Кирил Петков по време на посещението си в Благоевград. 

Още

МОК нарече критиката от Украйна "клеветническа"

31.01.2023

446
В отсъствие на България ПАСЕ гласува за трибунал над Путин и Лукашенко
И Русия, и Украйна се готвят за мощно настъпление