Quantcast

Медия без
политическа реклама

Брус Уилис се оттегля от киното заради заболяване

31 Март 2022
EPA/BGNES

Брус Уилис слага край на актьорската си кариера заради здравословни проблеми, съобщиха представители на семейството му, цитирани от "Варайъти". Екшън звездата е бил диагностициран с афазия - дегенеративно заболяване на мозъка, при което човек има трудности да се изразява или да се разбира чужда реч. То се отразява и на способността за четене или писане.

"В резултат на това и след много обмисляне Брус се оттегля от кариерата, която означаваше толкова много за него", се казва в публикация в Instagram от дъщеря му Румър Уилис. Новината идва дни след 67-ия рожден ден на актьора на 19 март и по-малко от седмица, след като му бе присъдена специално учредената за него антинаграда "Златна малинка" за най-лоша роля на Брус Уилис през 2021-ва (от общо осем).

 

Семейството на кинозвездата не разкрива повече подробности за заболяването, нито как то е настъпило. Афазията се появява при увреждане на мозъка, най-често от инсулт. Травма на главата, мозъчни тумори или инфекции също могат да станат причина за нея. 

Брус Уилис се е снимал в над 140 филма, донесли повече от 2.5 милиарда долара приходи. Кариерата си роденият в американска военна база в Германия актьор започва през 1980 г. След няколко епизодични роли пробивът му идва със сериала "Съдружници по неволя" в партньорство със Сибил Шепърд, за който младият актьор печели "Еми". Екшън поредицата "Умирай трудно" го прави световна звезда, а сред запомнящите му се роли са тези в "Криминале", "12 маймуни", "Армагедон", "Шесто чувство", "Петият елемент", "Град на греха" и много други.

В последните години някогашната звезда се снимаше в еднообразни и нискобюдюжетни екшън трилъри, които съобще не стигаха до големия екран. Зад много от тях стои продуцентът Рандъл Емет, който събира млади и непознати лица, които се нуждаят от роли за филмографиите си, и заедно с тях ангажира някой актьор със солиден опит, но вече позавехнала слава. Популярните лица имат само няколко снимачни дни и няколкоминутна поява във филма, но прибират 1 милион долара. Като компенсация Емет използва лицето и името на звездата за реклама. От 29 филма, които Брус Уилис е заснел в последните няколко години, 20 са продуцирани от Емет.

Последните му сериозни роли бяха преди десетина години - в "Looper: Убиец във времето" и "В царството на пълнолунието" на Уес Андерсън. През 2012 г. Уилис пристигна и в България за снимките на "Непобедимите 2". 

В месеците преди да бъде разкрита диагнозата на кинозвездата, вече бяха плъзнали слухове, че той има проблеми с паметта и това му пречи да изпълнява истински филмови роли.  Сега вече е ясно, че това не са просто слухове.

Брус Уилис има пет деца - три от Деми Мур и две от 23 години по-младата от него Ема Хеминг, за която се ожени през 2009 г. 

Ключови думи:

Брус Уилис, афазия