Медия без
политическа реклама

От 1 април отпада задължителното носене на маски на закрито

Според шефа на здравната комисия в НС обаче те трябва да останат както в помещения, така и в градския транспорт

27 Март 2022Обновена
Илияна Кирилова

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка. Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета неколкократно в рамките на последния един месец, съобщиха от Министерския съвет. Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса, посочват оттам.

Считано от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с: носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;  забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала, гласи съобщението.

Няколко часа преди новината от правителството, главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се обяви против отпадането на извънредната обстановка от 1 април. Според него тя трябва да остане до 15 май.

Отпадането на извънредната епидемична обстановка в края на месеца крие рискове, обяви държавният главен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия. Според него тя трябва да се удължи до средата на май.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1 април. Целта е  по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването,  да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост, посочват от МС. Още за тези законови промени:

България се подготвя за чакан от две години момент - официален край на извънредната епидемична обстановка, в която под една или друга форма се намираме от 13 март 2020 г.

 

РЕАКЦИЯ

В същото време шефът на здравната комисия в Народното събрание коментира, че носенето на маски трябва да остане задължително както на закрито, така и в градския транспорт.  "Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка." Това каза доц. Антон Тонев по Би Ти Ви. "Ще се наложат промени в закона, за да останат маските в обществените места и без епидемична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали", обясни още той. В същото време Тонев подкрепи позицията на правителството да не се продължава извънредната епидемична обстановка.

Доц. Тонев добави, че няма да има карантина за контактните лица, но ще има особеност. "Директори на РЗИ в зависимост от регионалната обстановка и регионалната ситуация ще могат да налагат в конкретни случаи това правило за контактните. Болните продължават да се лекуват по досега установения ред", каза още Тонев.

 

 

СТАТИСТИКАТА

През последното денонощие са регистрирани нови 704 случая на коронавирус, съобщи Единният информационен портал. Направени са 7385 теста или малко над 9% от взетите проби са положителни Като излекувани са посочени 482 души, вирусът е отнел живота на 4 души.

В болници се лекуват 2045 души, от които 83 са постъпили през последните 24 часа. От тях 84.34% не са ваксинирани. В интензивни отделения се лекуват 241 болни.

Поставени са нови 512 дози ваксини.

От началото на имунизациите досега са поставени общо 4 344 963 дози. Активните случаи са 189 422, като 2 045 души се лекуват в болници. Разпределението по области по настоящ адрес на новите положителни случаи за последното денонощие са, както следва: Благоевград - 7; Бургас - 86; Варна - 77; Велико Търново - 13; Видин - 14; Враца - 16; Габрово - 3; Добрич - 16; Кърджали - 1; Кюстендил - 7; Ловеч - 9; Монтана - 5; Пазарджик - 9; Перник - 6; Плевен - 9; Пловдив - 39; Разград - 2; Русе - 12; Силистра - 15; Сливен - 18; Смолян - 11; София област - 20; София град - 222; Стара Загора - 27; Търговище - 11; Хасково - 16; Шумен - 11; Ямбол - 22.

 

Ключови думи:

коронавирус

Още по темата