Медия без
политическа реклама

Радев след разговор с Байдън: Търсим самолети „втора ръка“ на лизинг

След САЩ, вече и Великобритания, и Италия са предложили да изпратят роти в България за бойната ни група

24 Март 2022
Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев е поставил пред американския президент Джо Байдън въпроса или да се ускори закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България, или да се потърси вариант за снабдяване с изтребители "втора ръка" на лизинг. Това обяви държавният глава пред журналисти в Брюксел след срещата на високо равнище на НАТО. 

Ако този вариант не се получи, може да потърсим съдействие и от европейските ни партньори, заяви Румен Радев. Президентът допълни, че е поставил въпроса за осигуряване на европейски изтребители на лизинг пред лидерите на Нидерландия, Франция и Италия.

От думите му стана ясно, че ако не стане американския вариат, то Радев е обсъждал с нидерландския премиер Марк Рюте възможност за обучение на лизинг по програмата за модернизираните F-16 MLU в Нидерландия, както и евентуално придобиване на изтребителите. „Ако и това не стане, търсим вариант за европейски изтребители от други наши партньори на лизинг, за да запълним тази празнота. Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, готови са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – готов е да дискутираме този въпрос. Премиерът ще има двустранна среща след малко с канцлера Шолц, също се разбрахме да се говори по този въпрос“, допълни Радев.

Президентът Румен Радев поиска охраната на въздушното ни пространство да става от български самолети с български екипажи.

Германия и Италия използват "Еврофайтър", a Франция в момента модернизира своите "Мираж 2000", като освен това се чакат допълнителни доставки от влезлия на въоръжение през 2006 г. "Рафал".

Президентът подчерта, че търсенето на алтернативни варианти е от компетенцията на правителството и вече е говорил с премиера Кирил Петков. Двамата, министъра на отбраната и началника на отбраната били на едно мнение.

Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко.

Радев напомни, че заради забавянето на доставките на F-16, се очаква България да разполага с оперативни ексадрилни способности за новите изтребители чак към 2030-а г. Дотогава трябва да се търси решение за подсигуряване на противовъздушната и противоракетната отбрана на българска територия, за което имаме и ангажимент към НАТО, смята Радев.

Близо 10 години ще трябва да чакаме новите американски изтребители, а междувременно няма дългосрочен вариант за поддръжка на нашите МиГ-29 и трябва да се търсят опции с машини втора ръка, които да запазят бойните способности на българските ВВС, смята Радев. „Очевидно е, че в тази обстановка на растяща ескалация Русия отпада като опция категорично за поддръжката на самолетите, чийто ресурс изтича. Днес се състоя, както беше договорено с полския президент, среща на министрите на отбраната началниците на отбраната другата седмица се надявам да има група и да изследваме възможността на полската индустрия и военновъздушни сили, но, много важно, което обявих и на срещата днес – това е малко временно решение“, отбеляза Радев.

Радев съобщи още, че премиерите на Великобритания и Италия са предложили техни военни да се присъединят към многонационалната батальонна група на България. "Знаете има вече рота от САЩ с бронирани машини "Страйкър". Борис Джонсън също предложи Великобритания да изпрати своя рота150 човека. Италианският премиер Марио Драги също заяви такава готовност", подчерта държавният глава.

Президентът коментира също така, че сред най-обсъжданите теми на срещата са били плановете на много държави рязко да увеличат военните си бюджети на фона на войната в Украйна. "В хода на военните действия множество страни взеха решение да си увеличат разходите, а това означава нови способности. Има държави, които отдавна са постигнали 2% от своя БВП за военни разходи. Те подчертаха, че отиват вече към 2,5%, някои отива на 3%. Чуха се и такива, които планират в близките години да достигнат 4% от своя БВП", допълни Радев.

По време на срещата не е обсъждан въпросът кои страни осигуряват оръжейна помощ за Украйна и кои не, поясни президентът. Доставката на военно оборудване е решение на държавите-членки, уточни той.

Още по темата