Медия без
политическа реклама

Украинските сили унищожиха гордостта на руския черноморски флот

Десантният боен кораб "Орск" бе атакуван успешно в окупираното пристанище на Бердянск

24 Март 2022Обновена
Туитър

Украинските сили унищожиха един от трите големи десантни кораба на руския Черноморски флот, който бе хвърлил котва в окупираното пристанище на град Бердянск.

Големият десантен кораб "Орск" (БДК - Большой десантный корабль) е бил взривен тази сутрин, обяви зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр. Тя добави, че "Орск" е бил натоварен с поне 20 танка и 45 бронетранспортьора. На борда е имало и около 200 десатнтчици.

Само преди три дни руските медии обявиха тържествено влизането на "Орск" в пристанището на Бердянск, като съобщиха, че сега "Южният фланг на специалната операция може във всеки момент да получи всичко необходимо, включително техника и боеприпаси". 

Бяха разказани и данни за гордостта на Черноморския военен флот на Русия: "Орск" има водоизместимост 4650 тона; дълъг е 113.1 метра, широк - 15.6 метра, гази на дълбочина 4.5 метра; пълната му скорост е 16.5 морски възела; обхват на плаване - 10 000 мили при скорост 15 възела; товароносимост - 1500 тона. 

 

Освен обезвреждането на БДК "Орск", при атаката си украинските сили са взривили и няколко резервоара с гориво, а също и склад с боеприпаси. Преди войната пристанището на Бердянск не бе специализирано в претоварването на петролни продукти - те са докарани от руските окупационни войски, за да захранват военната им техника в района.

Според някои украински източници, след успешния удар по "Орск" поне още един руски БДК от същия клас, т.нар. "Проект 775", е бил видян да се отдалечава бързо от пристанището.

Впрочем, на някои от клиповете от днес в Бердянск се вижда как два кораба напускат зоната на пожара в "Орск", макар да не става ясно дали след това са се върнали в пристанището. При всички положения обаче, видно е, че от борда на единия от отдалечаващите се също се издига гъст пушек:

Според силите за защита на Украйна, руската армия е имала намерение да използва Бердянск като база за морски десант близо до Мариупол, който се намира на около 70 км по море.

Ключови думи:

война, Русия, Украйна

Още по темата