Медия без
политическа реклама

България връща посланика си от Москва за консултации

Реакцията на посланик Митрофанова бе груба и недипломатична, заяви премиерът

24 Март 2022ОбновенаМери Драганова
БГНЕС

Българското правителство връща посланика си от Москва Атанас Кръстин за консултации. Според дипломатическия протокол  посланик Митрофанова реципрочно трябва да си отиде в Русия, това съобщи в Брюксел премиерът Кирил Петков. Българската реакция е резултат от провокативното отношение на руската посланичка към българската политика и правителство. В сряда тя коментира, че е „неприемливо е чиновници, независимо от ранга им, да критикуват посланик”.

"Оценявам реакцията й като недипломатическа, остра, груба. Това, което ние ще направим, е, че ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации обратно в България. Всички дипломати знаят какво означава това на дипломатически език. Когато едната държава извиква за консултации посланика си обратно, би трябвало и другата страна да направи същото", заяви Петков.

"Няма български гражданин, който да се радва някой чужд дипломат да обижда българите и българското правителство и ние да сме спокойни от тази теза. Подобно поведение е абсолютно недопустимо", подчерта премиерът.

По повод отказа на България да даде военна помощ на Украйна премиерът отново заяви, че "над 80 % от българите са против пращане на оръжие". Преди 2 дни "Сега" попита правителствения пресцентър чие социологическо изследване цитира премиерът, но отговор няма. Представители на "Алфа рисърч" и "Тренд" съобщиха, че не им е известно такова изследване. В Брюксел Петков представи българския отказ като безпроблемен, защото "не е реалистично, че наша военна помощ ще обърне хода на войната. А и неведнъж се чух с президента Зеленски, който е много благодарен, че пратихме хуманитарна помощ и че отворихме широко вратите си за украинските жени и деца, така че техните съпрузи и баща да бъдат спокойни, че са на безопасно място, докато воюват". Петков не отговори конкретно на въпроса дали оръжието за Украйна е проблем за управляващата коалиция.

Той бе попитан и дали очаква вот на недоверие в парламента. "Сигурен съм, че различни опозиционни групи могат да се упражняват по темата, но не мисля, че поводът ще е точно този. Нашата коалиция стои здраво и посоката, в която вървим, е правилната. България се променя, институциите работят. Всички хора, които са се обогатявали с корупция, трябва в момента много да се страхуват от нас, защото за тяхно съжаление, сигналите за корупционни практики започнаха да валят, особено свързани с еврофондове. Времето работи в посока на изчистване на корупцията в България", каза още Петков.

Относно санкциите, които се налагат на Русия, премиерът коментира, че те работят до голям степен, а мерките трябва да бъдат максимално асиметрични. Те трябва да имат голямо влияние върху Русия, без да имат голямо влияние върху страните, които ги правят. Не е хубаво щетата върху страните, които вземат мерките, да е по-голяма от тази върху Русия. И даде пример - замразяването на резервите на централната банка в Русия, според Петков е с точно такъв асиметричен ефект.

Петков коментира и действията на българската прокуратура. „Идва Видовден. Когато има една и съща информация в българската прокуратура, и в европрокуратурата, но действията на двете институции са абсолютно различни – едната не иска да повдигне дори досъдебно производство и не може да интервюира г-н Божков, а европрокуратурата вече го е интервюирала, се вижда колко неефективна и неработеща е българската прокуратура и каквито и мили думи да се използват в Брюксел, тук имаме много ясно сравнение за действията им. За година и половина българската прокуратура не може дори да отвори досъдебно производство, а само за няколко дни са успели да направят това за министър Василев - двойният аршин, който те прилагат, е толкова абсурден”.

 

Ще има дипломатически отговор под една или друга форма към изявлението на руския посланик. Не е приeмливо чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство". Това коментира премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет днес.

 

Още по темата