Медия без
политическа реклама

Кирил Петков след 100 дни власт: Показахме, че няма недосегаеми

Промяната идва, но не така бързо, обяви премиерът

22 Март 2022
БГНЕС

Премиерът Кирил Петков излезе с нарочно обръщение по повод изтеклите 100 дни от управлението на кабинета. Според Петков промяната идва, но с недостатъчна скорост. Посоката обаче е правилна, доволен е Петков.

"Въпреки че много граждани се разочароваха, че задържането за Борисов беше само за 24 часа, реално то отключи много други процеси. В четвъртък има още два сигнала за корупция по високите етажи на бившата власт. Прокуратурата бе подложена под прожекторите и ясно се видя, дори от нашите европейски партньори, че тази прокуратура е адвокат на корупцията в България. 100 дни по-късно хората видяха, че в България няма недосегаеми и че това правителство не го е страх", обяви Петков. Според него кабинетът среща силна съпротива в опита да работи за обществения интерес и това е една от причините за по-бавното темпо. "В сферата на корупцията борбата е трудна. Реално ние нямаме работеща прокуратура и стъпките са по-бавни, отколкото ни се иска. 100 дни по-късно сме на път да закрием порочно работещите Специализиран съд и прокуратура, готов е законът за разследващите функции на КПКОНПИ. Г-н Цацаров вече не оглавява тази комисия“, отчете Петков. Той посочи като успех и намерението за изграждане на независима администрация на делегираните европейски прокурори у нас. „Ние искаме да напредваме още по-бързо, не сме доволни от скоростта, с която идва промяната, но се радваме, че бързо или бавно тя идва - с по-малки крачки, отколкото и на нас ни се иска, но в правилната посока“, счита Петков. 

Той изтъкна като постижение за изминалите 100 дни замразените цени на електроенергията, смененото ръководство на КЕВР и въведените схеми за подкрепа на бизнеса. „В деня, в който се заклехме, КЕВР предложи огромно увеличение на цената на газа и тока, точно в началото на отоплителния сезон, а цените на електроенергията на световните пазари започнаха да се покачват. 100 дни по-късно обаче КЕВР има ново ръководство, което следи цените да не се качват неоправдано в полза на определени производители“, коментира Петков. Той обяви, че България ще е активна и ще излезе със своя инициатива в ЕС за ограничаване на цените. "В четвъртък България ще предложи на ЕК да купува заедно газа и да въведе таван за цените на газа, който ще до по ниски цени и за тока. За пръв път от много време България не е мълчалив участник в европейските процеси", е мнението на Петков. Той счита за успешен и начинът, по който кабинетът се е справил с петтата вълна на COVID-19, без да затваря икономиката, както и работата по плана за възстановяване и устойчивост и твърдия ангажимент на кабинета да отстоява диверсификация на енергийните източници. "Планът не предвижда спешно затваряне на въглищни централи, България няма да изгражда поредния газов проект, който да ни прави по-зависими от Русия и залага на най-големия иновативен проект за батерии в Европа, които ще се произвеждат в България от международни инвеститори, изброи Петков. 

В международен план Петков решимостта на България да говори в един глас с партньорите си в ЕС и НАТО, изпратената хуманитарна помощ за Украйна и организацията за посрещане на бежанците. "Настанихме бежанците в нормални места за настаняване, а не в лагери, което се прави за пръв път", изтъкна премиерът. Той спомена и стъпките в отношенията със Северна Македония. 

Изявлението на Петков идва на фона на отчетен спад в доверието към кабинета и проблеми в работата на коалицията. Считаното за успех от кабинета се приема с обратен знак от част от гражданите и наблюдателите. Правителството бе критикувано за забавянето на мерките в областта на борбата с корупцията и върховенството на закона, за забяването на организацията на кризисния щаб около войната в Украйна, за забяването на плана за възстановяване и устойчивост. В коалицията има и видими разломи между отделните партии, които войната в Украйна засили. Отчетеният като успех приет бюджет с акцент върху инвестициите се критикува също за забавяне - законът влезе в сила от 1 април и ще се актуализира юли.