Quantcast

Медия без
политическа реклама

Арестът на Борисов оздравява държавата, твърди Елена Йончева

Евродепутатката написала писмо до европрокуратурата по случая

20 Март 2022
БГНЕС

"Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата и вярвам, че доказателства ще бъдат събрани и ще бъдат представени в съда. Важното е българският съд да отсъди, кое е право и кое - криво. ... Това е първа стъпка и аз се надявам накрая истината да стигне до съда". Това обяви в интервю по БНР евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева. 

Тя съобщи, че е изпратила писмо до Европейската прокуратура по случая и подчерта, че Европрокуратурата има право да провежда самостоятелно разследване чрез делегираните прокурори: "Фактът, че до момента не отрича, че разследва конкретния сигнал, е достатъчно ясен сигнал. Какви са причините ще разберем на по-късен етап, вероятно имат своите причини да не дават гласност. ...  Компетентността обаче на финала е на българския съд. Затова е много важно Европрокуратурата да събере достатъчно доказателства, за да може съдът в България да се произнесе".

Евродепутатът Елена Йончева, която вчера изнесе информацията, че независим анализ е показал, че на скандалния аудиозапис от юни се чува гласът на Борисов, заяви че ще има последствия за премиера. И то не само за записа, а и за краха на върховенството на закона в България.

Йончева заяви категорично, че трябва да се спазва върховенството на закона, защото е много важно да няма и капка съмнение, че не се спазва законът при задържането на бивш премиер на европейска държава:

"Всичко тук, а и в Брюксел ще се наблюдава много внимателно. Социалистите и демократите в ЕП излезе с декларация по повод задържането на бившия премиер, в което се казва: "Сега очакваме правосъдието да даде светлина на всички сенчести афери през последните години, през които Борисов беше на власт. Справедливостта трябва да победи и да покаже на хората в България и в ЕС, че има нулева толерантност при злоупотреба с еврофондове". Колегите имат също достатъчно информация, а и аз съм във връзка с Европейската прокуратура. Надявам се съвсем скоро да получим повече информация".

Според Елена Йончева, водач на евролистата на БСП, лавината от оставки в ГЕРБ е бягство от отговорност, предава БНР. По думите ѝ след „Апартаментгейт“ предстои нов скандал. От Велико Търново Йончева призова Бойко Борисов да си подаде оставката от премиерския пост.

Украйна иска и танкове от бившите соцстрани, обяви евродепутатът

Евродепутатката коментира в предаването "Неделя 150" и войната в Украйна. "Зададох въпрос на украинския министър на отбраната Алексей Резников при изслушването му в Комисията по отбрана на ЕП. Попитах го с кого преговаря в България и на какъв етап са тези разговори. Въпросът ми беше дали искат руско въоръжение от Полша, Словакия и България. ... Той  отговори, че не може да разкрие детайли, но е изпратил писма до министрите на отбраната на споменатите държави. Каза, че иска всякакво въоръжение, включително и танкове". 

Елена Йончева изказа мнение, че страните от ЕС не трябва да се въоръжават Украйна, а да се положат хуманитарни и дипломатически усилия: "Въоръжаването на Украйна само ще продължи войната, а няма да доведе до траен мир. Това е мнението на много евродепутати, макар че в този момент сме малцинство. ... Тези, които въоръжават Украйна, воюват с Москва, използвайки украинска територия".

Още по темата