Медия без
политическа реклама

Русия удари отново с хиперзвукова „Кинжал“ и изстреля „Калибър“

Германия и Нидерландия дадоха ракетни комплекси "Пейтриът" на Словакия срещу руските им С-300

20 Март 2022Обновена
Министерство на отбраната Русия архив

Русия отново се похвали публично, че е нанесла в Украйна удар с хиперзвукова ракета "Кинжал" в опит да избяга от все по-често появяващите се експертни оценки, че е закъсала в инвазията си и е в патова ситуация. Този път към хвалбите Москва добави и стрелба от кораб с "Калибър".

Руската армия е атакувала тази нощ с ракети  "Калибър" и "Кинжал" голяма база за горивно-смазочни материали в украинската Миколайвска област, съобщи в неделя говорителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му крилатите ракети "Калибър" са били изстреляни от акваторията на Каспийско море, а хиперзвуковите "Кинжал" - от въздушното пространство на Кримския полуостров. Базата, която е доставяла гориво за украинските сили в Южна Украйна, бе унищожена, заяви генералът.

Стартирала от водите на Черно море руска ракета "Калибър" е поразила и цех на завод за ремонт на бронирани машини в украинския Нижински район, добави Конашенков. През изминалата нощ руската оперативно-тактическа и армейска авиация е поразила 62 военни обекта в Украйна, каза още говорителят на военното министерство в Москва.

Ден по-рано стана известно, че руските военновъздушни сили са унищожили ракетен арсенал в украинската Ивано-Франкивска област с хиперзвукова ракета, предава БТА. Ракетата "Кинжал" е поразила и унищожила подземен склад за боеприпаси в Делятин в Югозападна Украйна в четвъртък, твърди говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков.

Това е първият случай от началото на войната, в който Русия съобщава за използването на новата си ракета "въздух-земя".  „Кинжал“ е  руски авиокомплекс, който включва МиГ-31К и хиперзвукова ракета. Ракетата „Кинжал“ се счита за авиационна версия на ракетния комплекс "Искандер". Една ескадра МиГ-31К с хиперзвукови ракети със сигурност е дислоцирана в Южния военен окръг на пилотно бойно дежурство. Според Русия тези ракети могат да поразяват цели на разстояние до 2 000 км. Те превишават няколко пъти скоростта на звука, като Москва дори твърди, че  "скоростта на ракетата достига 10 Мах", което е около 12 000 км в час. Според експерти обаче тя е до около 6 000 км в час.

Новите руски свръхзвукови ракети "Кинжал", изстреляни от Финския залив, могат да стигнат до българската столица София, която е отдалечена оттам на малко повече от 1900 км, и да я ударят за 11 минути, предава news. bg.

Ген. Конашенков твърди и, че руските сили за използвали противокорабна ракета "Бастион" за атакуване на украински военни цели близо до черноморското пристанище Одеса. Русия за първи път използва "Бастион" по време на военни действия в Сирия през 2016 г..

Руският военен флот проведе първите си учения с ракетния комплекс „Бастион” на остров Котелни в море Лаптеви, предава Би Ти Ви.  То е част от Северния ледовит океан и се намира на бреговете с Якутия.

В същото време стана известно, че Германия и Нидерландия дават "Пейтриът" на Словакия срещу техните руски С-300.

Правителството на Нидерландия обяви, че ще изпрати комплекс за противоракетна отбрана "Пейтриът" - MIM-104 Patriot PAC-3, в Слиач, Словакия, като част от действията на НАТО за укрепване на въздушната отбрана в Източна Европа. "Влошената ситуация с безопасността в Европа в резултат на руското нахлуване в Украйна прави този принос необходим", гласи изявление на нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен. Германия също изпраща два комплекса "Пейтриът" на Словакия. Преди това словашкият министър на отбраната каза, че страната му ще прехвърли съветските системи за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна.

 

Румънската армия официално получи от американски производители първата установка от американската система за противоракетна отбрана Пейтриът от партидата от общо седем батареи.

Първите компоненти на американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" вече дори пристигнаха в Словакия, доставени от съюзници от НАТО, съобщи днес във "Фейсбук" словашкият министър на отбраната Ярослав Над, цитиран от БТА.

По думите му дислоцирането на останалите компоненти ще продължи през следващите дни. Системата ще бъде разположена на летището в централния град Слиач и ще бъде управлявана от германски и нидерландски военни.

Още по темата