Медия без
политическа реклама

Борисов беше пуснат от ареста без обвинение

Прокуратурата: Доказателствата не стигат, а разследването е опорочено

18 Март 2022Обновена

❗️❗️❗️ Гадно и брутално ни върнаха в комунизма. Докато вечеряме с децата, влизат цивилни, униформени, поемни лица. Разтършуваха цялата къща. 🔴 След като разтършуваха всичко - установиха, че няма нищо. След като подписахме протокол реших, че си тръгват. Те обаче казват с неудобство: “Трябва да Ви задържим…”! ❌ Допреди 10 минути седяхме в килиите 24 часа седим без нито един милиционер. Казвам милиционер, защото това на Рашков вече си е милиция. Сега четем как като 44-та г. се явява един министър-председател, вика полицаите в неговия кабинет и се самопредлага за свидетел на мафията и Черепа. Започват да пишат, там стоят финансов министър и вътрешен министър, без да имат право. Момчетата пишат и онея им викат: "Ходете и ги прибирайте, защото може да скрият доказателства". ❗За същия кьорфишек ни викаха и декември месец. Дойдоха, провериха, постояхме и изстинахме. Яд ме е!

Posted by Boyko Borissov on Friday, March 18, 2022

Бившият премиер Бойко Борисов напусна ареста тази вечер, без да му бъде повдигнато обвинение.

"Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме с децата - влизат цивилни, униформени, поемни лица. Никакво обвинение - нищо", заяви той веднага след излизането си, посрещнат от симпатизанти, които бурно го приветстваха.

"Снощи вечеряме, влиза полицията. Никакво обвинение, нищо. Накрая установиха, че няма нищо намерено. И аз мислех, че ще си тръгнат, а те казаха трябва да ви задържим. Докараха ни тук. Както през 1944 г. И премиерът се явява свидетел на Черепа, на мафията. Издържахме 24 часа. Притеснявам се, че следващия път може и да ме убият,” добави той.

Арестът напуснаха и бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова.

Арнаудова обясни, че не е разпитана, а снощните действия в дома й са ставали пред очите на детето й. "Нямаме обвинения, бяхме държани 24 часа без обвинения и без да дойде който и да е разследващ орган. Дойдохме тук, взеха ми личната карта, телефона. Нощта прекарах в ареста на 7-мо РПУ на стол. (...). Мафията си има държава вече", каза още Арнаудова. По думите ѝ премиерът Кирил Петков си е позволил да въвлече в показанията си и името на европейския прокурор Лаура Кьовеши.

Адвокатът на Борисов Менко Менков коментира, че това е тежка политическа репресия, а действията на МВР са абсолютно незаконосъобразни.

МВР е длъжно да пусне задържаните след 24 часа, тъй като по закон те няма как да останат по-дълго в ареста, без да им бъде повдигнато обвинение. Обвиненията обаче се повдигат от прокуратурата. МВР съобщи, че е поискало да бъдат повдигнати обвинения на тримата задържани, а наблюдаващият прокурор е накарал разследващия полицай да стои дълго време и да го чака в коридора. В 17.30 ч. прокуратурата е поискала от полицаите да представят всички веществени доказателства по делото. Според МВР това не се налага, за да бъде преценено дали да бъде повдигнато обвинение.

Прокуратурата: Доказателствата не стигат, а разследването е опорочено

След пускането на Борисов Софийската градска прокуратура даде брифинг, на който обясни, че МВР не е събрало достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения. Освен това според прокуратурата, действията по разследването са опорочени. Първо, защото е трябвало разследването да се води от следовател, тъй като по време на твърдяното престъпление Борисов е бил премиер, а Горанов - финансов министър. Освен това според прокуратурата изобщо не е имало основание да бъде образувано разследване по неотложност.

"Няма доказателства, дали му харесва на някого или не, ние работим само с доказателства и правни аргументи", посочи зам.-градският прокурор Иво Илиев.

Колегата му Десислава Петрова, която е и говорител на СГП, обясни, че разследването е започнало с разпита на премиера Кирил Петков. "Г-н Петков разказва за публично оповестената среща, проведена на 16 март 2022 г. с г-жа Лаура Кьовеши, в хода на която са разговаряли за казуса, свързан с публичните твърдения на Васил Божков, че е изнудван от Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. Показанията на министър-председателя г-н Кирил Петков възпроизвеждат единствено тези медийно известни твърдения на Васил Божков, без да ги конкретизират или допълват с нови обстоятелства", посочи Петрова.

Самият Васил Божков, за когото МВР твърди, че е бил изнудван, не е разпитан по делото.

Освен претърсванията в жилищата на Борисов, Горанов и Арнаудова са разпитани и "други лица, някои от които свързани с Васил Божков", обясни Петрова. Един от тях е служител в търговско дружество, който казва, че Божков се е познавал и срещал с Борисов и Горанов, но той не е присъствал на тези срещи. В тези показания има информация, че Божков разполагал със значителни средства, но не е споделял да е бил изнудван.

Служител на финансовото министерство е свидетелствал, че Божков "винаги е идвал с пура в ръце", не е носил торби, пликове или друг багаж.

Бивш съдружник на Божков свидетелства, че той се е срещал многократно с Горанов и Борисов, но не му е споделял в каква връзка. Този свидетел твърди, че Божков вземал пликове с пари преди посещенията си, но няма информация какво се е случвало с тези пари.

Прокуратурата посочи още, че в 20.30 ч. тази вечер са постъпили допълнителни материали по делото, които предстои да бъдат анализирани. Прокурор Петрова опроверга МВР, че полицията е настояла тримата задържани да бъдат привлечени като обвиняеми.

Засега прокуратурата преценява, че "евентуално повдигане на обвинение би било в нарушение на закона", защото няма достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че тримата са извършили престъпление.

 

Още по темата