Медия без
политическа реклама

България гони още 10 руски дипломати

Те имат 72-часа да напуснат страната, обяви МВнР

18 Март 2022Обновена
БГНЕС архив

България гони още 10 руски дипломати. Това става ясно от официално съобщение на Външно министерство.

"По предложение на компетентните власти на Република България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обяви днес 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната", пише МВнР.

Зам.-министърът на външните работи Васил Георгиев връчи в този смисъл съответната вербална нота на посланик Елеонора Митрофанова.

Главният прокурор Иван Гешев най-после успя да се включи в темата за войната в Украйна, като се похвали, че прокуратурата е разкрила пореден руски шпионин.

Съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Българското външно министерство извика руският посланик Анатолий Макаров и му връчи нота, в която настоява в рамките на 48 часа двамата руски дипломати, за които прокуратурата твърди, че са шпиони, да напуснат България.

"Десет дипломати са обявени за персона нон грата, това е обичайна формулировка - за "дейности, несъвместими със статута им". Ние възприемаме това като изключително недружелюбен акт и си запазваме правото да реагираме", коментира пред ТАСС посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова.

 

Литва, Латвия и Естония също изгониха общо 10 руски дипломати

Литва, Латвия и Естония също изгониха общо 10 руски дипломати. Първо Латвия експулсира 3-ма служители на руското посолство поради дейности, противоречащи на техния дипломатически статут. После това направиха и Литва - 4-ма дипломати, и Естония - трима. 3-ма руски дипломати изгони преди дни и Словакия.

Словашкото издание Dennik N публикува видео, на което се вижда, че и. д. военен аташе на руското посолство в Братислава Сергей Соломасов предава 1000 евро на авторя на конспиративни публикации Богуш Гарбар.

 

Още по темата