Медия без
политическа реклама

Какъв руски писател си, ако не си забраняван в Русия!?

Драматургът Иван Вирипаев отделяше средства за бежанци от Украйна

18 Март 2022
NATION'S THEATER
Постерът на постановката „Иранската конференция“ на Виктор Рижаков

Руските театри отказаха да играят пиеси на Иван Вирипаев, след като той се обърна към тях с писмо, за да ги уведоми, че ще превежда хонорарите си на фондове в помощ на украински бежанци.  „Невъзможно е да взема пари от Министерството на културата на Руската федерация —страната, която провежда така наречената „специална операция“, каза драматургът и режисьор в интервю за програма „Воздух“. 

Иван Вирипаев, един от най-известните съвременни руски драматурзи, ще дари на украинци, пострадали от руската агресия, всички авторски отчисления от представленията по негови текстове, които се играят в руските театри, съобщава сайтът „Медуза“.

Спектакли по негови текстове в този момент се играеха в четиридесет руски театъра, включително Болшой театър „Товстогонов“ и МХАТ.

В много от тях спектаклите по Вирипаев бяха отменени. На 14 март изданието „Театър“ съобщи, че например представянето на „Вълнения“ в Болшой театър „Товстоногов“ с Алиса Фрейндлих в главната роля е отменено „по технически причини“; на сцената на Московския театър „Пушкин“ на 14 март и 25 април няма да се играе постановката на Виктор Рижаков „Слънчевата линия“, както и представленията в Театъра на нациите на звездния спектакъл, носител на „Златната маска 2020“ – „Иранската конференция“ (22, 29 март и 16 април).

„Най-вече бях поразен от факта, че известни актьори и продуценти веднага започнаха да ми пишат: „Иване, как може така — ще останем без представление!“. Бях поразен, че точно това ги притеснява най-много, да не останат без представление. И си помислих, че не искам да излизате да се покланяте и да ви подаряват цветя. Цялата тази московска общественост, половината от която подкрепя всичко това. Знаете ли, сред моите зрители са Валентина Ивановна Матвиенко и Дмитрий Песков — тези военнопрестъпници също са сред моите зрители! Не искам да играя за тях“, коментира решението си Вирипаев.

Според него за него е голяма чест да е в изгнание. „Кой руски писател не бил е забраняван в родината си? Само графоман “, заключи Вирипаев. Драматургът призна, че сега не живее в Русия. Много преди началото на войната той се премести да живее в Полша, тъй като от 2012 г. е женен за полската актриса Каролина Грушка.

 

У НАС

Вирипаев е редовно поставян и у нас и обичан от българската публика. Тук той е познат с постановките на Галин Стоев „Археология на сънуването” („Сънища”) и „Кислород”, „Валентинов ден” на Явор Гърдев и „Битие 2” на Николай Ламбрев-Михайловски и „Танцът Делхи“ в Народния театър, отново постановка на Галин Стоев.

В момента в София са на сцена две негови представления - „Пияните“ с реж. Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“, и „Илюзии“ с реж. Младен Алексиев в Театър Азарян, НДК. 

Още по темата