Медия без
политическа реклама

Борисов е разследван за изнудване на Васил Божков

Прокуратурата е уведомена за акцията на МВР, но още чака делото

18 Март 2022Обновена
Васил Божков Фейсбук
Севделина Арнаудова

При обиските в дома на Севделина Арнаудова - ПР на Бойко Борисов, която също е арестувана, полицията е търсила доказателства за връзката й с бившия финансов министър Владислав Горанов и с хазартния бос Васил Божков. Това стана ясно от изявление на съпруга на Арнаудова Делян Димитров по БТВ. Преди година Божков заяви, че е бил изнудван от Борисов и е предавал пари за "такса спокойствие" на Севделина Арнаудова и Горанов. Вчера хазартният бос обяви, че е дал показания пред европейската прокуратура.

"Иззеха телефоните ни, един Ipad на детето, търсиха документи за командировки", обясни Димитров. Той също се възмути, че претърсванията са станали вечерта и това е изплашило детето им, което е на 8 години. Иззети са още 5000 лв, 3000 долара, 200 евро и рубли от командировки.

По повод на факта, че семейството кара джип, който се води на фирма "Аркад", която строи Балкански поток, Димитров, който е в ръководството на държавната фирма "Булгартрансгаз", уточни, че в това няма нищо смущаващо. След завършването на строителството "Аркад" дала джипове на цялото ръководство на фирмата, на МС, на екоминистерството, на горските стопанства. Не е ясно на какво основание се случва това.

"Този тормоз е брутален. Това ли е демокрация?", попита Димитров. Той уточни, че е занесъл вода и каквото трябва в ареста на съпругата си.

Днес сутринта МВР е информирало прокуратурата по факс за проведената акция, съобщиха за "Сега" от ведомството. Говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова потвърди пред "Сега", че това е станало и вече е определен наблюдаващ прокурор. В прокуратурата обаче няма постъпило друго освен въпросния факс, тъй че обвинителите чакат и самото дело.

Според официалното съобщение на прокуратурата досъдебното производство е образувано от разследващ полицай с първо действие по разследването разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания. Делото се води по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 от НК (изнудване с участие на длъжностно лице, при което са причинени значителни имуществени вреди). Разследващите твърдят, че е престъплението е извършено в периода от 2014 до декември 2019 г. Прокуратурата е уведомена и за задържането за 24 часа по Закона за МВР на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, се казва още в съобщението.

"Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение", обяснява държавното обвинение.

"Сега" научи от източници от МВР, че наблюдаващата прокурорка е отказала да се срещне с разследващите полицаи, за да й докладват материалите по делото. Обяснила им да ги оставят в деловодството и щяла да си ги вземе от там. Това на практика може да доведе до забавяне и протакане на задържането на Борисов. Ако не му бъде повдигнато обвинение, той трябва да бъде пуснат около 21.30 ч. днес, Горанов - около час след него, а Арнаудова - 2 часа след полунощ.

-----------

ДЖИПОВЕТЕ БИЛИ 4

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов даде следното обяснение във Фейсбук за появата на джипа в къщата на Арнаудова: "Джиповете от Аркад към МОСВ се оказаха дори 4. Предоставени са за ползване до края на 2022 г. с договори, подписани от Ревизоро, който дори е ползвал лично един от тях. Наредих веднага да бъдат върнати на Аркад и предстои да поискам допълнителни проверки към различни институции за установяване на конфликт на интереси, корупция и свързани лица, веднага щом се завърна от Брюксел. Ето информацията, която получих тази сутрин след разпоредената проверка:

На 10.02.2021 г. са сключени 3 договора между Аркад и 3-те Дирекции на Национални паркове за предоставяне на право на ползване на 4 автомобила (3 пикапа Форд, модел Рейнджър и 1 джип Ленд Роувър), като на ДНП Централен Балкан са предоставени 2 автомобила, един от тях Ленд Роувър, модел Дискавъри спорт, номер СВ1752РМ, като още същия ден на 10.02.2021 г. джипа Ленд Роувър е предоставен от ДНП Централен Балкан на НСО за безвъзмездно ползване, включително от Емил Димитров. На 20.10.2021 г. Директора на ДНП Централен Балкан Станимир Маринов възлага на служител от МОСВ да приеме от НСО джипа Ленд Роувър, а със заповед от 22.10.2021 Министър Личев възлага на служител ощна МОСВ да приеме от ДНП Централен Балкан същия джип, като на същата дата е подписан протокол за предаване от НСО на ДНП Централен Балкан. Този джип действително се оказа в момента в МОСВ, макар да не се ползва от никого."

----------

Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова протичат заедно в сюжета, разказван от бизнесмена Васил Божков. Божков, който има куп обвинения и се укрива в Дубай, твърди, че е дал милиони левове подкуп на Борисов, Горанов и Стоянова, за да избегне плащането на хазартни такси. От Дубай бизнесменът изпрати сигнал до държавното обвинение, че само за 3 години е предал в брой 67 млн. лева на подставени лица на Борисов, и попита неговия пиар Севделина Арнаудова защо всеки месец е посещавала офиса му.

Пресцентърът на прокуратурата публикува съобщение, в което се казва, "че към 09.00 часа на 18.03.2022 г. все още не е информирана за извършване на действия по разследвания „по неотложност“ спрямо политически лица". Държавното обвинение посочва, че с оглед информацията, че задържането на Борисов и други функционери на ГЕРБ е във връзка с 120 случая на Европейската прокуратура в България, компетентна да разследва би следвало да е именно тя, така че всички въпроси трябва да бъдат насочени към нея.

"Съгласно българското законодателство, при извършване на действия по разследване „по неотложност“, протоколите следва да бъдат представени пред прокурор за одобрение. В случай, че това бъде извършено, обществеността ще бъде информирана", казват още от държавното обвинение.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова са задържани. Това съобщиха от МВР пред "Сега".

Самият Божков, който все още е в Дубай, в четвъртък вечерта обяви, че е разпитан от евпрокуратурата, но не е ясно как е станало, така че да е годно доказателство по смисъла на НПК. Не е ясно и кое е първото действие на разследващите, с което е образувано разследването. МВР има 24 часа да уведоми прокуратурата и да бъде поискано от съда да валидира действията по претърсване и изземване от снощи.

В началото на годината Горанов, Стоянова и Арнаудова бяха разпитани по проверката, която МВР прави по сигнала на гражданско сдружение БОЕЦ. От БОЕЦ обясняват, че в сигнала си правят логическа връзка между снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на Борисов и изнесената през 2020 г. от Божков информация, че години наред е бил изнудван и е платил 67 млн. лв. рекет на Бойко Борисов, на Горанов и на Стоянова, за да направят така, че лотарийният му бизнес да плаща по-ниски такси. Прокуратурата преди това обяви, че е разпитвала Борисов, Горанов и Стоянова, но не стана ясно какво ги е питала и те какво са отговорили. Видими резултати от разследването няма.

Бойко Борисов също бе привикан в МВР, за да даде обяснения по тази проверка. След разпита му се разбра, че е обяснил на разследващите, че той не знае кой е снимал в спалнята му. Преди това в интервю за немски вестник Борисов бе обяснил, че прекрасно знае коя е жената, направила снимките, която той сравни с Мата Хари.

Премиерът се оплете в обясненията на публикуваните телефонни разговори и снимките от спалнята в държавната резиденция. Записите и снимките хем са правени от ...

 

Бившият депутат от БСП Георги Кадиев също потвърди, че по обвиненията на Васил Божков се работи активно. Във "Фейсбук" той написа, че е бил разпитван преди месец по скандала с несъбраните такси от хазарт.

 

Още по темата