Медия без
политическа реклама

Кьовеши се видяла с Гешев от любезност

Обсъжда се всеки обвинител да може да праща дела към европрокуратурата без посредничеството на върховната прокуратура

17 Март 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
ПРБ
На срещата на Гешев с Кьовеши са присъствали и заместник-главните прокурори Даниела Машева (първата вляво) и Десислава Пиронева (първата вдясно). От страна на Европейската прокуратура участие взеха българският представител Теодора Георгиева (първата вдясно от Кьовеши) и Милан Ярон, главен съветник.

Главният прокурор Иван Гешев се похвали колко добре работи с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Това стана със съобщение на прокуратурата след срещата на двамата в Съдебната палата. Кьовеши е в България от вчера по покана на премиера Кирил Петков. Тя е в София за втори път, откакто европрокуратурата започна работа миналия юни.

Прокурорското съобщение за срещата е твърде лаконично. "Двете страни изразиха общата удовлетвореност от доброто сътрудничество и постигнатото до момента. Главният прокурор изрази увереността си за продължаване ефективния диалог между двете институции", гласи то. Миналото лято обаче Кьовеши не звучеше толкова удовлетворена от българската прокуратура. Тогава се разбра, че тя е поискала европрокуратурата директно да получава дела от МВР и от Агенция "Митници", както и че дотогава е получавала от прокуратурата "само малки дела".

Докато прокуратурата държеше монопола да сезира за разследванията си европейската прокуратура, тя е получавала от България "само малки дела".

"В хода на разговора бяха обсъдени въпроси, касаещи взаимодействието между прокуратурата и европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност", се казва още в прокурорското съобщение за срещата.

Пресслужбата на Кьовеши обаче бе по-хладна за визитата. В съобщението за посещението в България изрично е отбелязано, че срещата с Гешев е "от любезност", а снимката от офиса на главния прокурор е сложена в коментарите, а не в основната публикация, където са снимките на Кьовеши с Йорданова и Рашков.

Кьовеши се срещна днес и с министърката на правосъдието Надежда Йорданова, както и с МВР шефа Бойко Рашков. След разговора си с премиера Кирил Петков вчера Кьовеши обяви, че европрокуратурата е получила рекорден брой сигнали от България и в момента работи по над 120 дела по тях.

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България. Това се разбра от думите на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата й с премиера Кирил Петков днес. Кьовеши е в София днес и утре.

След  срещата на Кьовеши с Рашков МВР обяви, че европейският главен прокурор е била запозната със законодателна инициатива за закриването на спецправосъдието. "Обсъдени бяха и действията на българската страна за създаване на екип от разследващи служители в МВР, които да работят по дела на Европейската прокуратура. Г-жа Кьовеши оцени високо работата на МВР до момента и изрази очакване за още по-активно директно докладване на случаи на сериозни злоупотреби със средства на ЕС", се казва в съобщението.

Междувременно правосъдният министър Надежда Йорданова обясни, че има предложение всеки прокурор да може да препраща на европрокуратурата дела и преписки, без да се налага да минава през Върховната касационна прокуратура, каквато е процедурата в момента. Йорданова припомни, че всеки гражданин може да подаде пряко сигнали към Европейската прокуратура като се възползват от изградения портал за това. Правосъдният министър каза още, че в момента контактните точки от страна на изпълнителната власт са МВР, НАП и митниците.

Още по темата