Медия без
политическа реклама

Шефът на Пентагона ще иска ПВО от България за Украйна

Премиерът Кирил Петков и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще разговарят в София в събота

17 Март 2022Обновена
БГНЕС архив
България разполага с няколко установки С-300, които извади на няколко военни парада по Гергьовден

В материал, който описва как Русия търси нови попълнения и тактики за войските си в Украйна, Би Би Си коментира, че американският министър на отбраната Лойд Остин е на обиколка в Европа, по-специално в България и Словакия, за да обсъди със съюзниците на НАТО „системите за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят”, съобщи БиБиСи

„Напредъкът на руските войски в Украйна като цяло е в застой”, казва високопоставен американски служител пред медията.  Руснаците са изстреляли над 980 ракети. Руските военни са посветили 75% от общия си батальон на тактически групи в инвазията. В южната част на Украйна руски военни кораби обстрелват райони около Одеса и има повишена военноморска активност в Северното Черно море. Мариупол е изолиран.На север руските настъпления като цяло са в застой близо до Киев.

„САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят - и можем да очакваме системите за противовъздушна отбрана да бъдат обсъдени по време на пътуването на американския министър на отбраната Лойд Остин в Словакия и България”, съобщава още медията. Словакия и България разполагат със зенитни системи С-300, съветско производство, с които може да борави украинската войска. Словакия вече даде съгласие срещу американски ПВО системи. 

Словакия вече даде принципното си съгласие нейната система за ПВО да бъде предоставена на Украйна с условието веднага да бъде заменена от друга. Българското правителство отговаря с мълчаливо несъгласие на исканията на Украйна за военна помощ. Причината е, че коалиционният партньор БСП е против. Не е съвсем ясна и позицията на президента Радев да се помогне на Украйна с оръжие. Той  е по-активен в странното настояване не натовски самолети, а български МиГ да пазят българското небе, при положение че е ясно, че българските изстребители са малко и в недобро техническо състояние.

САЩ изпращат в Украйна стотици зенитни и хиляди противотанкови комплекси и системи, както и дронове, гранотомети, картечници и милиони патрони и снаряди. Това стана ясно, след като американският президент Джо Байдън обяви, че активира 800 млн.

Според “Шпигел”, цитирани от “Дойче веле”, Министерството на отбраната на САЩ води разговори със Словакия и България за доставката на системи С-300 за Украйна. Полша и Германия вече са се съгласили, според Си Ен Ен, да предоставят в замяна ракети “Пейтриът” на Словакия.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс посочи, че САЩ продължават да водят разговори със съюзниците за осигуряване на съветски противоракетни системи с голям обсег на Украйна, както и муниции за тях. Остин се очаква да пристигне в България в края на седмицата и да проведе срещи с висшето цивилно и политическо ръководство на страната.

По-късно бе обявено официално, че министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща със секретаря по
отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин в събота, 19 март. В рамките на разговора, който ще се състои в Министерския съвет, Петков и Остин ще обсъдят теми от интерес и за двете страни. След срещата българският премиер и секретарят по отбраната на САЩ ще направят изявления за медиите, информираха от правителството.

Според Уикипедия България разполага с 10 установки С-300, които са в два дивизиона по 5 комплекса. Армията вади част от тях по време на няколко военни парада. Те се считат за едно от най-добрите въоръжения в българската армия, макар да са придобити още по съветско време. Зенитно-ракетните системи от този вид служат за прихващане и унищожаване на вражески ракети. С-300 са в основата на С-400 "Триумф", от които наскоро купи Турция.

Турция, като членка на НАТО, ще използва своята руска система за противоракетна отбрана С-400, както другите членки на Алианса използват своите отбранителни системи С-300, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от проправителствения вестник Yeni Safak и

 

Още по темата