Медия без
политическа реклама

Путин си измисли нова причина за войната - ядрено оръжие на Украйна

Руският президент се опита да спре в зародиш недоволството на руснаците с обещания за по-високи пенсии и заплати

16 Март 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Появата на руски войски близо до Киев и други украински градове не е свързана с желанието за окупация на Украйна и Русия няма такава цел. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на съвещание по икономическите въпроси, което бе излъчвано на живо. 

Руският държавен глава пробва отново да обясни инвазията в Украйна, като този път добави и нови щрихи -  имагинерно желание на Киев да разработва ядрено оръжие. В обозримо бъдеще Украйна можеше да получи ядрено оръжие, чиято цел щеше да е Русия, твърди Путин и обяви желанието на Киев да разработи ядрени оръжия за реална заплаха.

Руският президент заяви, че атаката на Киев срещу Донбас и Крим била само въпрос на време и Русия предотвратила това. По негови думи специалната операция вървяла по план, нещо, което всички западни експерти категорично отричат.

„Военната кампания в Украйна е успешна. Няма да позволим страната да се превърне в плацдарм, използван за заплаха на Русия“, заяви Путин и добави: "Операцията се развива успешно и в строго съответствие с плановете".  Руският президент и за момент не даде и да се помисли, че е готов на отстъпление. "Няма да позволим Украйна да служи като плацдарм за агресивни действия срещу Русия", каза той. Според него отношението на Запада към руснаците наподобява  "погром“, но "блицкригът" на санкциите на Запада срещу Русия се е провалил. "Западът свали маската си на цивилизованост и започна да се държи войнствено. Това навява сравнение с антисемитските погроми на нацистите“, нападна още той.

Путин обяви, че за разлика от Запада Русия ще уважава собствеността, което може да се тълкува и като негов отказ от национализация на западни активи. "Конфискацията на чуждестранни активи на Русия и бизнеса е урок за руските предприемачи, няма нищо по-надеждно от инвестициите у дома", обяви той и добави: "Искам да се обърна към гражданите на западните страни. Опитват се да ви убедят, че настоящите ви проблеми са причинени от Русия. Всичко това е лъжа".

Руският президент опита да спре в зародиш недоволството на обикновените руснаци, които вече изпитват на гърба си санкциите заради неговата война, като им обеща скорошно увеличаване на пенсии и заплати. Той е подписал указ "За мерките за осигуряване на социално-икономическа стабилност и защита на населението в Руската федерация" и възложил на правителството да изчисли точните параметри на това увеличение. 

Путин изрази мнение, че Западът ще загуби „глобалното си господство” както в политически, така и в икономически план, заради наложените безпрецедентни санкции на Русия. В речта си руският държавен глава заяви и, че „митът за западната социална държава, за така наречения златен милиард, се разпада”.

Путин прогнозира недостиг на храна в целия свят, тъй като западните санкции срещу Русия са се отразили неблагоприятно на цялата световна икономика. Във връзка с решението на няколко западни държави да замразят активите на руската централна банка Путин заяви, че това само ще подкопае непоправимо доверието в тези държави и ще накара други страни да се замислят, преди да предоставят резервите си на тях. Според руския президент почти половината от активите на Москва са  „просто откраднати” от Запада.

По негови думи, нямало нужда Руската централна банка да печата пари, защото страната имала достатъчно финансови ресурси, за да се бори със сегашните предизвикателства. "Икономиката и бизнесът ни имат необходимите ресурси, за да изпълнят всички поставени цели, предизвикателствата само ще ни мобилизират", твърди той.

Още по темата