Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украински бежанци напразно се редят на опашки за временна закрила

Държавата все още не е готова със системата за регистрация на статута

БГНЕС

Стотици украински бежанци у нас обикалят институциите и се редят напразно на опашки, за да получат временна закрила. Правото им на такава остава блокирано заради нефункциониращата система, която все още не може да заработи. От Държавната агенция за бежанците не дадоха отговор на "Сега" кога най-накрая проблемът ще бъде решен.

Настъпи хаос пред Областния кризисен център в Бургас тази сутрин, където десетки украински граждани отидоха да подадат документи за временна закрила или хуманитарен статут. „Нужно ни е оформяне на документите. Абсолютно неорганизирано е. Никой наистина не ни казва нищо. Разбрахме, че нас не са ни очаквали. Сега отнема много време, как да кажа, да се създаде организация и да ни издадат документи. Искаме да получим статут за временна закрила. Казаха, че днес не могат да ни регистрират, защото нямат служители“, раказа бежанец от Украйна пред БНР.

От ДАБ обясниха пред "Сега", че всяка сряда и четвъртък служители на агенцията пътуват до морския град, за да обработят регистрациите. Това се случва само два дни в седмицата, тъй като не достигат щатни бройки. Освен това на практика няма как да обработят заявленията за временна закрила, тъй като софтуерът за това все още не е имплементиран и не е ясно кога ще се случи това. Причината за забавянето била, че системата обединява в себе си големи масиви данни, включително от МВР и ДАНС.

По информация на ДАБ няма проблем със софтуера за международна закрила, каквато обаче по-малко украински граждани искат. От началото на войната досега са подадени от бежанци 633 молби за международна закрила, уточниха от агенцията. 

 

НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ - СЛЕД СЕДМИЦИ

"В момента работни групи правят предложения за промени в нормативната уредба, които следващата седмица ще се консултират с министерството на правосъдието, за да се прецени кои да се решават с акт на МС, кои - от парламента". Това съобщи ръководителят на Оперативно-координационната група за евакуацията и настаняването на бежанците Валери Ралчев, който бе изслушан в НС след шефа на Агенцията за бежанците. Той призна, че имаме определена нормативна уребда по отношение на интеграцията, но също така и много нерешени проблеми. "Транспонирането на директивата за временна закрила е сравнително пълноценно, но на високите равнища на вземане на решения. На ниските равнища не е така и са нужни промени", коментира той. По думите му нещата са много "комплексни и детайлни", давайки за пример изискването бежанците, които се нуждаят от ТЕЛК, да получат конкретно български ТЕЛК. "Имаме сериозни задачи по отношение на здравния статус на децата, особено непридружаваните деца, към които вече има интерес от криминалния контингент. Имаме и проблеми в общуване между областни управители и кметове", призна той.

Рачев обясни, че повечето бежанци идват от Украйна с частен превоз. По линията Одеса-Варна на ден идвали по 5 автобуса, в Бургас - по 2-3 автобуса, което според него е огромно натоварване за градските центрове. Затова, по думите му, следва да се премахне това натоварване от градските центрове за посрещане на хората. Според Рачев в бъдеще следва да привлечем корпоративен превоз, а 12-те автобуса на минстерството на отбраната, с които сега се извозват бежанци, да се използват за по-динамично транспортиране на хората вътре в страната. "Влизането в България в момента е въпрос на желание, в бъдеще трябва да е въпрос на наше решение, ние трябва да контролираме процеса", коментира още той.

 

Както и в други градове на България, и в София най-сетне заработи временен кризисен център за подкрепа и съдействие на хора, търсещи закрила във връзка с кризата в Украйна.

ХАОС И В ПАРЛАМЕНТА

Повече въпроси, отколкото отговори породи изслушването на директора на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова в Народното събрание. Тя бе сериозно разкритикувана от депутатите от управляващото мнозинство, недоволни от работата й начело на агенцията. Те я упрекнаха за лошата хигиена в центровете за настаняване, липсата на преводачи, както и за хаоса, който се създаде с регистрацията на украинските бежанци.

Елисавета Белобрадова от "Демократична България" разказа за украинка, която е потърсила помощ в центъра на ДАБ, но оттам й отвърнали, че нямат представа какво е процедура за временна закрила. На сайта на агенцията пък вчера се е появила първата новина, свързана с Украйна. В англиския вариант на новината няма нито един активен линк, никакви подробности за режим и условия. По отношение на вътрешната работа с Министерски съвет, ДАБ няма нито един внесен доклад по кризата, няма и внесена стратегия.

 Депутатът от "Продължаваме промяната" Димитър Ташев каза, че на 5 март е посетил кризисния център във Варна, където обаче не е видял нито един служител на Държавната агенция по бежанците. В Бургас пък служители на ДАБ могат да бъдат открити само два дена в седмицата. Петя Първанова обясни, че на 5 март не е имало хора във Варна, защото "бяхме тук и уточнявахме всякакви правни, административни, организационни и други мерки, които трябва да се предприемат, за да може да заработи ъпгрейдваната система АИС "Бежанци". 

"Колегите, които извършват регистрация в Бургас, до вчера извършваха регистрация само за международна закрила", заяви Първанова. Причината е, че здравеопазването за хората, търсещи международна закрила, е по реда на българските граждани, а това за лицата, които искат временна закрила, е осигурявало само лицата под 18 години и уязвими групи.

"От вчера има пунктове за първоналачен прием в Русе и на Дуранкулак с по двама служители на агенцията", обясни Първанова и допълни, че агенцията има 25 регистратора, от които пет нови. Някои остават да работят в центровете, други ще бъдат изпратени да се обучават или да регистрират, в зависимост от това какво може да покрие агенцията като капацитет.

Още по темата