Медия без
политическа реклама

Rolling Stones тръгват на юбилейно турне "60" без Чарли Уотс

По-изненадващата новина е, че Кийт Ричардс е отказал цигарите

15 Март 2022
EPA/BGNES
Кийт Ричардс през 2018 г. по време на турнето No Filter

"Ролинг Стоунс" обявиха първите си концерти във Великобритания след смъртта на барабаниста си Чарли Уотс миналата година. Това лято групата ще свири в Ливърпул и Лондон като част юбилейното си турне в Европа по случай 60-тата си годишнина, съобщи Би Би Си. Както и в американските им концерти миналата година, мястото на Уотс ще заеме Стив Джордан - студиен музикант, свирил в солопроекта на китариста Кийт Ричардс X-Pensive Wines още през 80-те години.

Уотс, който се присъединява към групата през 1963 г., почина след тежко заболяване миналия август на 80-годишна възраст. Мик Джагър ще посвети предстоящото турнето на стария си приятел. „Чарли липсва много на всички ни. Липсва ни като член на групата, липсва ни като приятел — на сцената и извън нея", каза Джагър пред публиката в Масачузетс.

60-ата юбилейна обиколка на Stones в Европа и Северна Америка е наречена просто Sixty (60) и ще бъде с нова продукция и постановка. Стартът е на 1 юни в Мадрид, следва Ливърпул, където Stones не са свирили повече от 50 години. След това ще се отправят към Лондон за две шоута  на фестивала BST в Хайд Парк. Нататък продължават с дати в Швейцария, Белгия, Германия, Австрия (най-близката до нас дестинация) и Франция.

***

Междувременно Кийт Ричардс също се готви за сцената. Още този четвъртък му предстои концерт в театър Бийкън, Ню Йорк, но не с "търкалящите се камъни", а с лично неговия проект Keith Richard's X-Pensive Winos. В неделя екип на CBS посети репетиционната зала и откри, че се е случило немислимото — Кийт Ричардс официално е непушач. Пред камерите китаристът призна, че в разгара на пандемията тихомълком е отказал цигарите, след 55 години живот, обвит в тютюнев дим  

„Странно е, но вече даже не мисля много за това“, каза Ричардс, който излизаше с димяща цигара в устата дори на сцената. Успял да преодолее никотиновия глад само с воля и  няколко никотинови пластира.

 „Не съм го планирал. Просто някакъв вътрешен глас ми каза: „Приятелю, стига толкова“. И така сложих край на пушенето", обясни той.

Шегувайки се, че „изглежда съм се поохранил малко", Ричардс добави: „За щастие цигарите не ми липсват и това ме кара да се чувствам добре — сега имам 10 пъти повече въздух!“

Дори колегите му забелязват известна промяна. Барабанистът на X-Pensive Winos Стив Джордан, който седна зад барабаните Rolling Stones миналото лято, когато Чарли Уотс се разболя, се пошегува, че Ричардс „даже пее песните си в старите тоналности“.

Смъртта на Чарли Уотс през август 2021 г. беше сериозен удар за Ричардс. Останалите в групата са научили, че Уотс е сериозно болен, едва две седмици преди да почине в лондонска болница.

„Той искаше да запази в тайна състоянието си, така че за нас смъртта му беше голям шок. Година-две по-рано беше победил веднъж рака. Но го удари повторно…“, продължава Ричардс. „А за турнето имахме известни колебания. Но мисля, че Чарли искаше го да направим. Това е моето усещане от последния ни разговор. Все пак след всичките тези години е много странно, когато съм на сцената и погледна назад — да го няма там“.

Въпреки новите начинания със страничните си проекти Ричардс не се е отървал от някои стари навици, като да пише песни на гърба на пликове. Той също така пише отново за „Стоунс“, вдъхновен от включването на Джордан в групата. Що се отнася до продажбата на техния каталог, както вече направиха много други големи звезди, Ричардс казва, че с Джагър не са обсъждали сериозно тази тема. Той се пошегува, че „ако го направим, това е ще е знак, че остаряваме“.

„Не знам дали сме готови да продаваме. Може би по-късно. Нека първо добавим още няколко песни“.

Ключови думи:

Кийт Ричардс, Rolling Stones