Медия без
политическа реклама

Радев поиска охрана на небето с български изтребители и летци

Президентът, военният министър и генералите се сетиха, че не може да има поддръжка на самолетите ни от Украйна, Русия или Беларус

14 Март 2022
Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев поиска охраната на въздушното ни пространство да става от български самолети с български екипажи. Това става ясно от официално съобщение на президентството след спешна среща на държавния глава с министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и командира на ВВС ген.-майор Димитър Петров. Според публичната информация те обсъдили "предизвикателствата пред гарантирането на въздушния суверенитет на България".

"Президентът постави въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи. Предложените възможности в тази насока от Министерството на отбраната изискват задълбочен анализ, както и своевременни и адекватни решения в условията на усложнена геополитическа обстановка, беше подчертано на срещата", добавят от президентството.

От съобщението, в което са пожеланията за това да се пази българското небе от български самолети, обаче изобщо не става ясно как точно ще става това. Проблемът възниква заради това, че България не може да поддържа и да ремонтира самолетите си МиГ-29 нито чрез Русия, нито чрез Беларус, нито чрез Украйна. И това ще е валидно години наред. Страната ни има общо 15 МиГ-29, което стана ясно през 2017 г. от обществена поръчка за над 80 млн. лв за интегрирана логистична поддръжка, спечелена от Русия. 

На практика това са най-добрите самолети, с които в момента разполагат ВВС. Тогава стана ясно, че България има 12 МиГ-29А и 3 МиГ-29УБ. Част от тези самолети дават задължително бойно дежурство, а друга част се използват за тренировки на  военните пилоти. Включително и от изявления на официални лица е ставало ясно, че от всички тези самолети обичайно летят половината, което прави в общи линии 4 двойки, на каквито летят миговете. Наскоро България успя да ремонтира в Беларус и 8 СУ 25, но и те няма как да бъдат обслужени отново там, предвид ситуацията около войната. Може да се окаже в един момент, че само Полша може да е някакво спасение, поне за МиГ-29. Преди няколко години имаше сделка точно с Полша за двигатели за машините.

Само преди няколко дни президентът Румен Радев заговори остро за проблемите на българския въздушен суверенитет като за целта използва информацията, че платените от България на САЩ 8 F-16 ще се забавят, като се заговори дори, че те ще бъдат получени 2 години по-късно - т.е. от 2025 г. нататък.

Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко.

„Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Поставя на изпитание личния състав. Има рискове България да загуби въздушен суверенитет, рискове България да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО“, предупреди тогава държавният глава. В отговор на въпрос с колко ще закъснеят новите машини, които трябва да пазят българското небе, Радев посочи, че „Бойко Борисов и неговото правителство“ трябва да кажат „при какви условия са подписали договора“ за изтребителите.

В момента за охраната на въздушното пространство ни помага Испания. Това става по т.нар. еър полисинг, в който участват 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II и 130 военнослужещи. Теса тук до 31 март. След това те ще бъдат заместени от нидерландски изтребители, като за първи път българското въздушно пространство ще бъде пазено от модерните F-35.

От 1 април до 31 май ще бъде усилена охраната на въздушното пространство на България. Това е записано в решение, прието от правителството на 8 март и вписано в информационната система за правна информация на Министерски съвет, съобщи БНР.

 

Два испански изтребителя са излетели тази сутрин от базата в Граф Игнатиево по нареждане от центъра за управление в Торехон, Испания.

 

Атлантически съвет: Какво е състоянието на старите съветски самолети МиГ-29 и СУ-25 

В същото време и от Атлантическия съвет в България обявиха притесненията си състоянието на старите съветски самолети МиГ-29 и СУ-25. "Очакваме народните представители да поискат от Министерството на отбраната писмен доклад с оценка на състоянието на старите съветски самолети МиГ-29 и СУ-25", обявиха от организацията, цитирани от БГНЕС.

От съвета припомниха, че миналата година НС възложи на военното министерство да изотви оценка на изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжение сили до 2020 г. Според тях сега е време за нова такава оценка касаеща състоянието на съветските самолети от Военновъздушните сили МиГ-29 и СУ-25 и призовават партиите в 47-я парламент да внесат проекторешение. 

От Атлантическият съвет смятат, че в документа трябва изрично да фигурират: оценка на състоянието към момента, включително колко са годните за използване машини; остатъчен ресурс на годните за използване самолети МиГ-29 и СУ-25; извършените ремонти и поддръжка през последните 15 години; вложените през последните 15 години финансови средства за ремонта и поддръжката на МиГ-29 и СУ-25; изпълнението на договорите по рамковото споразумение с РСК МиГ от 2018 г. (забавяния, изпълнени ли са и ако да - кога, какви неустойки са платени); инциденти с ремонтирани в Русия и Беларус самолети през последните 4 години?; брой хора на летателни длъжности за самолетите МиГ-29 и СУ-25 в момента; годишен брой летателни часове на пилотите на тези самолети; бюджет на ВВС спрямо общия бюджет за отбрана през 2021 година и дял на годишните разходи (вкл. оперативните) за МиГ-29 и СУ-25 спрямо целия годишен бюджет на ВВС.

"Ясно е вече, че повече ремонти в Русия и Беларус няма да има. Оттук нататък какво следва?", питат от Атлантическия съвет и категорично заявяват, че е необхимо да има визия за бъдещето на бойната авиация, включително колко време може още да се използват старите самолети, заедно с предложения за бързо и неизбежно освобождаване от тях. 

 

Още по темата