Медия без
политическа реклама

Москва взема за заложник Международната космическа станция

Шефът на Роскосмос предупреждава, че тя може да се стовари върху държави, наложили санкции

12 Март 2022
Уикипедия
Международната космическа станция е обитавана от 2000 г. и има потенциал да работи до 2030 г. Тя обикаля Земята на ниска орбита от 320-350 км височина.

Западните санкции срещу Русия могат да доведат до катастрофа на Международната космическа станция, предупреди днес ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос, призовавайки за отмяна на наказателните мерки.

Според Дмитрий Рогозин санкциите могат да нарушат работата на руските кораби, обслужващи МКС. В резултат на това руският сегмент на станцията, който помага за коригиране на орбитата й, може да бъде засегнат и 500-тонната конструкция да "падне в морето или на сушата".

Рогозин е изпратил писма до партньорите в проекта МКС да отменят санкциите за "Роскосмос". Това са националната космическа агенция на САЩ НАСА, Канадската космическа агенция CSA и Европейската космическа агенция ESA. Японската аерокосмическа агенция JAXA, която също участва, не бе спомената. Той обърнал внимание, че руският и американският модул на МКС са свързани и взаимнозависими. Руският се управлява от Центъра за управление на полетите край Москва, който също е ударен от санкциите. Той дублира системите за живот в американския модул.

"В днешно време пилотираните кораби "Союз" и товарните "Прогрес" са резервни средства за доставка на чуждестранни екипажи и товари на МКС и за връщането им на Земята. На 30 март се планира приземяване на американския астронавт Марк Ванде Хай с помощта на "Союз МС-19" заедно с космонавтите Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров", каза Рогозин, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на Роскосмос показа карта къде може да се разбие МКС, от която се вижда, че най-малка вероятност има да падне в Русия. "А населението на другите държави трябва да се замисли  за цената на санкциите и на маниакално разрушаваното от Запада международно космическо сътрудничество. Безумци!", отсече той.

От 24 февруари, когато Русия нападна Украйна, Рогозин предупреждава, че има заплаха от безконтролно излизане от орбита на МКС с вероятност да падне в САЩ, Канада, Индия или Китай.

Още по темата