Медия без
политическа реклама

Роджър Уотърс: Путин е гангстер, но такива са и Буш, Клинтън, Обама

Като снабдяват Украйна с оръжие, западните правителства разпалват огъня, който ще унищожи красивата ви страна, пише музикантът на своя украинска почитателка

11 Март 2022
EPA/BGNES
Роджър Уотърс на протест срещу задържането на Джулиан Асанж.

Близо две седмици след началото на руската инвазия в Украйна Роджър Уотърс, рокзвезда и пламенен борец за мир, реши да съобщи във Фейсбук какво мисли за тази война. Поводът е писмо от Алина Митрофанова - 19-годишна негова почитателка от Украйна. 

Тя му пише, че като голям фен на Pink Floyd и лично на него, за нея е било много важно да чуе мнението му, защото тази война бързо се превръща в катастрофа за цяла Европа и света. Разказва му за сирените, бомбите, убитите и ужаса от действията на руските окупатори, "които унищожават моята страна и принуждават много украинци да напуснат домовете си и да бягат от тази лудост". Пише му за "Русия и нейния луд лидер, който е убеден, че в Украйна има "неонацисти", които трябва да бъдат убити. Абсолютна лъжа е, защото аз живея тук и мога да кажа на 200%, че няма такива хора!". 

Накрая Митрофанова моли Роджър да говори публично за войната, "защото все още не мога да разбера как човек, който е написал значителен брой антивоенни текстове, да не е казал нищо за тази трагедия". "Невъзможно е в тази ситуация да се оградите със стена и да останете изолиран от този проблем.  ... Кажете на света вашата позиция!", призовава Алина. 

 

Публикуваме отговора на Роджър Уотърс без коментар: 

"Скъпа Алина,

Прочетох писмото ви, чувствам болката ви и съм отвратен от нахлуването на Путин в Украйна. Според мен това е престъпна грешка, гангстерски акт и огънят трябва незабавно да бъде прекратен. 

Съжалявам, че като снабдяват Украйна с оръжие, западните правителства разпалват огъня, който ще унищожи красивата ви страна, вместо да се ангажират с дипломацията, необходима, за да спре клането. Бъдете сигурни, че ако всички наши лидери не спрат с риториката и не се ангажират с преговори, накрая от Украйна ще е останало много малко. 

Продължителният бунт в Украйна би бил чудесен за гангстерските ястреби във Вашингтон, те за това мечтаят, "за да изиграят картите си", докато храбро остават извън обсега на оръжията. Отчаяно се надявам, че вашият президент не е гангстер и че ще направи най-доброто за народа си, като поиска от американците да седнат на масата за преговори. 

За съжаление обаче много световни лидери са гангстери и моето отвращение към такива политици не започна миналата седмица с Путин. Бях отвратен от гангстерите Буш и Блеър, когато те нахлуха в Ирак през 2003 г., бях и още съм отвратен от гангстерското правителство на Израел за нахлуването му в Палестина през 1967 г. и последвалите окупация и апартейд, които продължават повече от петдесет години.

Бях отвратен от гангстерите Обама и Клинтън, които поръчаха незаконните бомбардировки на НАТО в Либия и Сърбия. Отвратен съм от мащабното унищожаване на Сирия, започнато през 2011 г. от външна намеса в каузата за смяна на режима. Бях отвратен от нахлуването в Ливан през 1982 г., когато гангстерът Шимон Перес си затвори очите, докато християнските фалангистки милиции убиваха палестински бежанци в лагерите Сабра и Шатила.

Съчувствам и на вас, Алина, на вашите родители и роднини  — загубих и баща си Ерик Флетчър Уотърс, и дядо си Джордж Хенри Уотърс във войни срещу германците.

Моля, повярвайте ми, че вярвам във Всеобщата декларация за правата на човека, подписана в Париж през 1948 г. Борил съм се много  упорито за насърчаването и подкрепата на човешките права на всички мои братя и сестри по целия свят много дълго. Сега подкрепям вас и вашите права с цялото си сърце.

Говорейки за гангстери, трябва да възразя на едно твърдение в писмото ви.  Вашето "200% убеждение", че в страната ви няма неонацисти, почти сигурно е погрешно. И двата батальона Азов в армията ви, Националната милиция и C14 са добре известни самопровъзгласили се неонацистки групи. Те също са гангстери.

Освен това не съм мълчал за Украйна, написах мнение, което беше разпространено преди шест дни от Globetrotter: 

Какво друго, Алина? Е, ние, хората във всяка страна по света, включително Украйна и Русия, можем да се борим с гангстерите, можем да им кажем, че няма да бъдем част от техните отвратителни, смъртоносни войни за трупане на власт и богатства за сметка на  други, можем да им кажем, че нашите семейства, всъщност всички семейства по целия свят, означават повече за нас от цялата власт и пари в света.

Там, където живея - в САЩ, можем да се присъединим към Black Lives Matter или Code Pink, или BDS, или Veterans For Peace, или към безброй други антивоенни движения за законност, за свобода, за човешки права.

Ще направя всичко възможно, за да помогна да се сложи край на тази ужасна война във вашата страна, всичко, освен да развявам знаме, за да насърчавам убийствата. Това искат гангстерите, искат да развеем знамена. Ето как те ни разделят и контролират, като насърчават развяването на знамена, за да създадат димна завеса от вражда, която да заслепи вродената ни способност да съчувстваме един на друг, докато грабят и изнасилват нашата крехка планета. Ще направя всичко по силите си, за да помогна за връщането на мира за вас, вашето семейство и вашата красива страна. Дългата война/бунт, която Хилъри Клинтън, Кондолиза Райс и останалите вашингтонски гангстерски ястреби насърчават, не е в интерес на Украйна."

В края на писмото Уотърс обещава да публикува отговора на Алина, ако такъв пристигне. И я моли да изпрати снимка на кучето си, ако има такова.