Медия без
политическа реклама

Руската посланичка се извинила на Кирил Петков

06 Март 2022Обновена
МС

След като на 2 март отказа да се яви в Министерството на външните работи, днес руската посланичка Елеонора Митрофанова се е срещнала с премиера Кирил Петков. Това обяви правителствената пресслужба. Поканата за срещата е била на премиера. В последните дни се чуват все повече гласове, че Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата заради поведението си, а и заради публичното говорене в социалните мрежи на оглавяваната от нея мисия.

"Българският премиер призова първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. Посланик Митрофанова се извини на министър-председателя", гласи правителственото съобщение. Точните думи на руската посланичка не са цитирани.

Петков изразил и възмущение, че в официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март руското посолство оприличи войната в Украйна с Освобождението на България. "Нашата признателност към руския народ за Освобождението не може да бъде принизявана чрез сравнения с днешната братоубийствена война в Украйна", подчертал той.

Петков настоя посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България, в съответствие с международните конвенции. Министър-председателят приветства декларираното от руския посланик намерение за конструктивен тон оттук нататък. Той призова за спиране на войната и връщане към диалога, обяви още кабинетът.

Публикацията във Фейсбук страницата на посолството от 28 февруари, в която се говореше за "евроатлантически подлоги", вече е само на руски. Отбелязано е, че "в момента българският превод на публикацията е подложен на филоложко-философска експертиза".

Във Фейсбук страницата на посолството няма публикувано извинение. Но поздравът за националния празник, в който Освободителната война е сравнена с нахлуването в Украйна, стои на челно място.

Срещата в МС е продължила около час, съобщи бтв, чийто репортер чакаше Митрофанова на входа на сградата. Пред бтв тя не спомена за извинение, а повтори, че Русия провежда "военна операция" в Украйна и че няма война. 

Арман Бабикян, Николай Хаджигенов, Мария Капон от "Ние идваме" се обърнаха към премиера Петков и въшната министърка Теодора Генчовска с настояване руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде изгонена  до 72 часа, като бъде обявена за персона нон грата.

 

Още по темата