Quantcast
Руската посланичка се извинила на Кирил Петков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Руската посланичка се извинила на Кирил Петков

Обновена
3 774
 МС

След като на 2 март отказа да се яви в Министерството на външните работи, днес руската посланичка Елеонора Митрофанова се е срещнала с премиера Кирил Петков. Това обяви правителствената пресслужба. Поканата за срещата е била на премиера. В последните дни се чуват все повече гласове, че Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата заради поведението си, а и заради публичното говорене в социалните мрежи на оглавяваната от нея мисия.

"Българският премиер призова първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. Посланик Митрофанова се извини на министър-председателя", гласи правителственото съобщение. Точните думи на руската посланичка не са цитирани.

Петков изразил и възмущение, че в официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март руското посолство оприличи войната в Украйна с Освобождението на България. "Нашата признателност към руския народ за Освобождението не може да бъде принизявана чрез сравнения с днешната братоубийствена война в Украйна", подчертал той.

Петков настоя посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България, в съответствие с международните конвенции. Министър-председателят приветства декларираното от руския посланик намерение за конструктивен тон оттук нататък. Той призова за спиране на войната и връщане към диалога, обяви още кабинетът.

Публикацията във Фейсбук страницата на посолството от 28 февруари, в която се говореше за "евроатлантически подлоги", вече е само на руски. Отбелязано е, че "в момента българският превод на публикацията е подложен на филоложко-философска експертиза".

Във Фейсбук страницата на посолството няма публикувано извинение. Но поздравът за националния празник, в който Освободителната война е сравнена с нахлуването в Украйна, стои на челно място.

Срещата в МС е продължила около час, съобщи бтв, чийто репортер чакаше Митрофанова на входа на сградата. Пред бтв тя не спомена за извинение, а повтори, че Русия провежда "военна операция" в Украйна и че няма война. 

 

Още

Лена Бориславова: Наши политици взимат по 4000 лв. директно от Москва

02.07.2022

Обновена

8024
Василев ще търси мнозинство срещу „крупните бизнес интереси”

01.07.2022

Обновена

14305
Кирил Петков отхвърли ултиматума на Митрофанова

01.07.2022

Обновена

Екип на Сега

9343