Медия без
политическа реклама

Активира се електронен регистър на бомбоубежищата в България

Очаква се чрез него всеки да може да проверява къде е скривалището му и кой е най-прекият път

04 Март 2022
БГНЕС архив

Следващата седмица ще бъде активиран национален електронен регистър на бомбоубежищата и скривалищата на територията на страната, обяви шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР гл.комисар Николай Николов. Инициативаната за регистъра е именно на тази дирекция. 

"На този етап няма място за паника сред нас, предвид военните действия, които се водят на няколкостотин километра от страната", обяви Николов.

„Трябва да бъдем спокойни, защото бомбоубежищата са ежегодно проверявани. Подготвя се електронен регистър, който ще бъде активиран следващата седмица“, добави директорът на ГД Пожарна безопасност и защита на населението, цитиран от Нова тв. Чрез интернет ще може всеки да открие къде е „неговото“ бомбоубежище и кой е най-прекият път до него. „На практика всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като скривалища“, категоричен бе Николов.

Николов добави, че оборудването в убежищата е стара, но конструктивните изисквания са спазени, но не вижда кой и защо ще ни напада.

В момента се разработва ново мобилно приложение за сигнализиране за различни видове опасности, като пътнотранспортни произшествия или наводнения. Средствата, предвидени за нововъведението са около 6 млн. лв.

Николов, заедно с кмета на община Благоевград, Илко Стоянов, и представители на различни държавни и общински институции, дадоха началото по реализирането на трансграничен проект България – Гърция, насочен към съвместна координация и преодоляване на рисковете от наводнения в пограничните райони.

Мястото на базата е в района на бившето военно поделение край Мощанец.