Медия без
политическа реклама

Скандирания "Русия" заглушиха честванията на Шипка

Премиерът Кирил Петков беше замерен със снежна топка от агитката на "Възраждане"

03 Март 2022Обновена
Слово на Кирил Петков

Слово на Кирил Петков

Posted by bTV Новините on Thursday, March 3, 2022

Симпатизанти на "Възраждане" заглушиха с агресивни крясъци официалната церемония по честването на националния празник на България на връх Шипка. Агитките на лидера на партията Костадин Костадинов скандираха "Русия", "оставка" и "НАТО вън", докато развяваха руски знамена - в ден, в който и Google уважи националния ни празник и постави българския трибагреник на челната си страница. В отбелязването на 144 години от Освобождението на България участваха премиерът Кирил Петков и председателят на НС Никола Минчев.

Точно преди пристигането им гражданин взе европейското знаме от постамента и го замени с руско. Наложи се намесата на полиция и гражданинът беше изведен.

"Днес не е време за политически лозунги. Време е да кажем – България над всичко, време е да се обърнем към българските идеали. Това е патриотизмът. Стига сме се делили. Всеки, който иска да направи разделение днес на националния празник не работи за интересите на нашата страна", заяви в своята реч министър-председателят, но беше посрещан с викове "предател" и замерен със снежна топка. Петков реагира хладнокръвно и отиде да разговаря с недоволните граждани.

Освиркванията не спряха дори и при рецитирането на стихотворението "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов. Чуваха се грозни подмятания и по време на рецитала на дете.

"Днес е 3 март - ден на национална гордост, нашият национален празник. За нас е ден на свободата. Пред България се открива нова перспектива, но за да се стигне дотук, е извървян дълъг и труден път на идентичност, на борба за просвета и самостоятелна църква, на борба за национално освобождение", каза в речта си председателят на НС Никола Минчев. Днес почитаме паметта на всички български, украински, руски, полски и воини от други националности дали живота си за нашата свобода. На това място почитаме паметта и чутовния подвиг на опълченците, с който е доказана жертвоготовността и величието на българския народ.

Руската посланичка сравни инвазията в Украйна с Освободителната война

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова сравни Освободителната война с нахлуването на Русия в Украйна. "Руско-турската Освободителна война отеква и днес. Голяма част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна, както и преди 144 години като справедливи и отдавна назрели действия за защитата на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим, който в продължение на осем години безразборно избива цивилно население", казва Митрофанова в поздравлението за националния празник на България, разпространено чрез Фейсбук страницата на посолството и цитирано от БГНЕС.

Вчера Митрофанова отказа да се яви в Министерството на външните работи, за да получи 2 ноти - за гоненето на двама руски дипломати заради поредния шпионски скандал и срещу езика, който мисията си позволява да държи в официалната си Фейсбук страница. Репликите като "евроатлантически подлоги" и до момента са на страницата на посолството.

Руското посолство разкри във Фейсбук причината за отказа на посланик Елеонора Митрофанова да се отзове на поканата, изпратена й от българското външно министерство, във връзка с шпионския скандал. https://www. segabg.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?