Медия без
политическа реклама

Столичните адвокати искат драстичен скок на хонорарите

Предлага се до 50% увеличение на минималните възнаграждения и двойно заплащане за спешни адвокатски услуги

03 Март 2022
БГНЕС
Минималният хонорар за проучване на дело и даване на мнение по него да се завиши от 300 на 400 лв., предлага САК.

Увеличаване на минималните адвокатски хонорари с от 30 до 50% и двойно заплащане на предоставената по спешност или в почивните дни правна помощ са част от промените в тарифата за адвокатските хонорари, които предлага Софийската адвокатска колегия, пише "Лекс".

Шефът на САК Стефан Марчев е внесъл аргументирано предложение с конкретни текстове до Висшия адвокатски съвет (ВАдС), съобщи столичната колегия. Според адвокатите така възнагражденията им ще бъдат съобразени с актуалната икономическа ситуация. 

Решението дали и с колко да бъдат увеличени минималните възнаграждения (хонорарите нямат таван, а само долен праг) на адвокатите е на ВАдС.

За устен съвет да се плаща на адвоката най-малко 60 лв. (а не 30 лв.), а за справка в съда или административни служби поне 100 лв. (а не 30 лв.), предлага САК. Колегията настоява за завишаване на всички възнаграждения за съвет, справки, изготвяне на книжа и договори и заверяване на преписи. 

Предлага се например жалбата и сигнал до прокуратурата да скочи от 50 на 100 лв., съставянето на завещание да стане от 150 - 250 лв., проучването на дело и даване на мнение по него - от 300 на 400 лв.

Столичните адвокати настояват и за значително увеличение на възнагражденията за "съставяне на писмен договор, нотариални актове за собственост, продажба, замяна, дарение, ипотека, суперфиция и сервитути, извънсъдебна спогодба, в това число изготвяне на споразумение, постигнато в процедура по медиация, без участието на адвоката в нея, както и за извършване и съставяне на акт по обстоятелствена проверка". Тук минималният хонорар се определя според цената на съответния договор или акт и адвокатите искат да бъде увеличена не само твърдата сума, която им се полага, но и процентът от интереса. При договор с материален интерес за от 50 000 до 100 000 лв. например сега адвокатът получава най-малко 500 лв. + 0,2% за горницата над 50 000 лв. Ако предложението на САК бъде възприето в този случай минималното възнаграждение ще е 780 лв. + 0,5% за горницата над 50 000 лв. 

САК настоява за вдигане и на възнаграждението за учредяване и вписване на търговски дружества и други юридически лица. В някои случаи предлаганото увеличение е двойно и отгоре – например за ЖСК хонорарът в момента е 250 лв., а се иска да стане 600 лв. За учредяване и вписване на най-масовите дружества – ООД, адвокатите искат минималното заплащане от 500 лв. (сега е 300 лв.). Настояват и за вдигане от 1500 лв. на 2500 лв. на минималното заплащане за изготвяне на документация за обществени поръчки.

Едно от основните предложения на столичната адвокатура е всички тези суми да се заплащат в двоен размер, ако правната помощ е предоставена "в условията на спешност или във време извън официалните работни дни". А ако правната помощ е дадена на чужд език, увеличението да е с 1/2.

Друго настояване на САК е минималното заплащане за процесуално представителство, защита и съдействие по граждански и административни дела да бъде увеличено с поне 30%.

Предлага се при защита по дело с повече от две съдебни заседания за всяко следващо заседание се плащат допълнително не по 100 лв., а по 150 лв.

Ако човек, който дължи под 1000 лв. и срещу него се води изпълнително дело за това, поиска да наеме адвокат, това ще му струва поне 200 лв.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?