Медия без
политическа реклама

Евродепутатите от БСП гласуваха против част от санкциите срещу Русия

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев се отцепи от собствената си група по отношение на руската пропаганда

02 Март 2022
ЕПА/БГНЕС

Българските евродепутати от БСП, които са част от групата на ПЕС, са гласували против редица санкции срещу Русия. Така те се отцепиха от собствената си група в ЕП, въпреки че Сергей Станишев е лидер на европейските социалисти.

Въпреки че са подкрепили резолюцията срещу руската агресия, евродепутатите от БСП Иво Христов, Елена Йончева, Сергей Станишев, Цветелина Петкова и Петър Витанов са били против част от текстовете, които предвиждат санкции. Единствено те от цялата група на ПЕС са гласували срещу това да се отнемат лицензите на руските пропагандни ТВ канали и да се ограничи присъствието им в Youtube и Google. Освен това са били против прекратяването на софтуерните лицензи за военния и гражданския сектор на Русия и Беларус. По този въпрос само Иво Христов е бил "за". Гласували са и срещу намаляването на броя на руските дипломати в ЕС и страните членки.

След гласуването от делегацията на българските социалисти в ЕП разпространиха съобщение, в което се казва, че са подкрепили резолюцията срещу войната в Украйна, но са "отхвърли текстове, пагубни за европейската и българската икономика".  "Не подкрепихме предложенията за ограничаване на вноса на най-важните руски стоки за износ, включително нефт и газ. Едва ли има нужда да отбелязваме, че след близо 10 години управление правителството на ГЕРБ не направи почти нищо реално за диверсификацията на българската енергетика", заявяват евродепутатите от БСП.

"Със съжаление констатираме, че освен от солидарност, днес Европа се обединява около идеята за въоръжаване и война... Ето защо отхвърлихме редица текстове, с които се призовава за увеличаване и ускоряване на износа на оръжие и военно оборудване за Украйна", пише още в съобщението. Евродепутатите уточняват, че са гласували против и за предложеното за прекратяване на сътрудничеството с Русия в ядрената област, тъй като това би направило невъзможна работата на АЕЦ "Козлодуй" във време, в което тя е ключова за енергийния ни баланс.

"По отношение на санкциите, Делегацията на българските социалисти изразява опасения, че те не постигат възпиращия ефект, който би трябвало да имат върху руските президент и елит, а се отразяват пряко върху цялото население на Русия", категорични са българските евродепутати в ПЕС. В допълнение се казва: "Считаме, че предложената забрана на руски медии в ЕС, както и съдържание в социални платформи, е цензура и проява на слабост, а не борба с пропагандата. Считаме също, че предложеното намаляване на броя на руските дипломатически и консулски представителства в ЕС и държавите членки би имало за единствен ефект възпрепятстване на възможността за диалог с Руската федерация".

Още по темата