Медия без
политическа реклама

Румъния върна на Украйна объркалия се изтребител Су 27, но без муниции

Той е бил ескортиран от два румънски МиГ 21 до границата, откъдето е поет от украинските ВВС

01 Март 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Самолет Сухой 27 (Су-27) на украинските военновъздушни сили, който на 24 февруари навлезе във въздушното пространство на Румъния и беше приземен, днес е бил върнат обратно на Украйна, но без муниции на борда, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Аджерпрес и БТА.

"Самолетът Сухой 27 без муниции на борда беше ескортиран от два изтребителя Миг-21 Лансър на румънските военновъздушни сили до напускане на националното въздушно пространство, от където беше поет от самолети на украинските военновъздушни сили", уточни министерството. Су-27 е многоцелеви, суперманеврен изтребител от 4-то поколение

Самолетът се е върнал в Украйна по искане на украинските власти, а процесът е извършен съгласно националното и международното законодателство, се посочва в съобщението. 

Поемането на самолета от украинските ВВС, означава, че твърденията на Русия, че контролира цялото въздушно пространство на Украйна не е вярно.

Украински изтребител Су-27 е навлязъл във въздушното пространство на Румъния и е бил приземен принудително, съобщиха от пресслужбата на румънското Министерство на отбраната.

На 24 февруари два изтребителя Ф-16 Файтинг фолкън на румънските военновъздушни сили, осъществяващи мисия на въздушна полиция под командването на НАТО, се намесиха за изясняването на неразрешен полет, доближаващ румънското въздушно пространство в северната част на страната. Те ескортираха самолета С-27, принадлежащ на украинските военновъздушни сили, за незабавно кацане в 95-та военновъздушна база в Бакъу.

Министърът на отбраната Василе Дънку заяви по-късно същия ден, че украинският самолет "се е загубил", а летището, от което е излетял, е било разрушено. Той каза, че се водят разговори за връщането на пилота в съседната страна.

"Това беше злополука, виждаше се от самото начало, видяхме, че самолетът се е загубил, идваше към територията на Румъния, беше прехванат, беше установено, че този млад пилот се е изгубил", заяви министърът. Той добави, че "всъщност не е имало къде да кацне, тъй като летището, от което е излетял, е било разрушено".

Италия изпраща още четири самолета в Румъния

Военновъздушните сили на Италия са изпратили още четири самолета Юрофайтър Тайфун, допълвайки до осем самолетите, разположени от декември миналата година в румънската военновъздушна база "Михаил Когълничану", окръг Констанца. В съобщение на Министерство на отбраната се отбелязва, че два от самолетите са пристигнали в неделя, а другите два - днес.

Италианската военна част изпълнява в Румъния мисии на подсилена въздушна полиция под командването на НАТО заедно с военновъздушните сили на Румъния, Германия и САЩ.

Още по темата