Quantcast
ДКСИ търси доказателства за допуска до тайни на Цацаров | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ДКСИ търси доказателства за допуска до тайни на Цацаров

Прокуратурата скри от регистъра си преписката за проверката срещу Цацаров
5 526
 БГНЕС
Сотир Цацаров

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), пред която шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров обжалва отнемането на допуска си до тайни, още събира данни по случая, за да може да се произнесе. Това става ясно от отговорите на комисията до "Сега".

"На 27 януари ДКСИ е взела решение, с което отлага произнасяне по същество поради необходимост от получаване на допълнителна информация и с цел всестранно и пълно изясняване на фактическата обстановка по случая", обяснява комисията. По закон тя трябва да се произнесе по жалбата в двуседмичен срок от получаването й. Допускът до класифицирана информация на Цацаров беше отнет на 14 януари, а той обжалва няколко дни по-късно.

Ден преди премиерът Кирил Петков да обяви, че шефът на антикорупционната комисия остава без достъп до тайни, той подаде оставка от поста, но считано от 1 март. Парламентът вече я прие, а след 1 март Цацаров, който беше главен прокурор преди Иван Гешев и преди да оглави КПКОНПИ, се връща като редови обвинител във Върховната касационна прокуратура.

След като Цацаров подаде оставка и остана без допуск до класифицирана информация, той поиска прокуратурата да провери има ли данни да е извършил престъпление. Върховната прокуратура веднага образува проверка и изиска информация от ДАНС дали на Цацаров е правена последваща проверка за надеждност, след като веднъж е бил проверен и е получил право на достъп до класифицирана информация. Ако ДАНС е правила такава последваща проверка, тя трябва да отговори на прокуратурата кога и по какъв повод е станало това. След като прокуратурата поиска данни от ДАНС, тя насочи въпроси и към ДКСИ. Това е и последното видимо движение по проверката на Цацаров, докато тя можеше да се проследи по номер през електронния регистър на прокуратурата.

Преди повече от 2 седмици "Сега" попита пресаташето на Гешев защо въпросната преписка, свързана с Цацаров, е скрита и за нея електронният регистър "казва": за въведения номер не е намерен резултат. Той обеща да провери, но и досега отговор няма. Това не е изключение. И други знакови преписки някак си потъват в регистрите на прокуратурата и движението по тях не може да бъде проследено. Друг такъв пример от последните дни е и проверката, образувана по списъка с 19-те души, занесен от премиера Кирил Петков на прокуратурата.

 

ДОПУСКИ

През 2020 г. са отнети 32 допуска до класифицирана информация, а през м.г. - 33. Това сочат данните, предоставени на "Сега" от ДКСИ. 29 от актовете на комисията за отнемане на достъп за 2020 г. са вече окончателни, както и 13 за 2021 г. Останалите се обжалват.

 

ЧИСЛА ОТ ЕРАТА ЦАЦАРОВ

Цацаров внесе вчера в парламента доклада за дейността на комисията през 2021 г. Според данните в него КПКОНПИ е работила по 618 прокурорски проверки, по които са извършвани и се извършват оперативно-издирвателни и справочни мероприятия, включително снемане на обяснения на лица и изискване на документи. По 97 случая е установено наличие на данни за извършени престъпления.

От 2019 г. до 2021 г. КПКОНПИ е приела общо 666 решения за образуване на производство за отнемане на незаконно придобито имущество, с цена на исковете над 1,46 млрд. лв. Към 31 декември 2021 г. в комисията има 5876 активни проверки за незаконно имущество, а в съдилищата са заведени 836 дела за конфискация за общо над 3,88 млрд. лв. Една четвърт от делата са са срещу хора, които са обвинени за ръководене или участие в организирани престъпни групи, а 1/5 - срещу обвиняеми за данъчни престъпления.

 

Още

Гешев се намеси в знаково разследване срещу близък на Борисов
Демерджиев: Има много данни срещу Бойко Борисов

13.08.2022

16667
Гешев повиши без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата

13.08.2022

7361