Медия без
политическа реклама

Българите в РСМ настояха София да не предава историческата истина

Правителството обаче смята, че сънародниците ни убедено вярват в неговия "нов подход"

22 Февр. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Среща с представители на организации и сдружения на българите в Република Северна Македония

Среща с представители на организации и сдружения на българите в Република Северна Македония

Posted by Румен Радев on Tuesday, February 22, 2022

За втори път в рамките на по-малко от половин година президентът Румен Радев проведе среща с представители на организациите на македонските българи. Предната среща се състоя на 27 октомври 2021 г. Сънародниците ни разговаряха и с премиера Кирил Петков, а утре ще посетят и Народното събрание. По информация на президентството визитата е по инициатива на политическа партия „Граждански демократичен съюз“ (ГДС), сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско-българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани.

По време на разговора си с държавния глава гостите дадоха да се разбере, че не могат да подкрепят позиция на българската държава, която загърбва въпроса за историческата истина - а именно, че те са българи, каквито са били техните предци, и каквито са техните деца. Това може да се окаже проблем за правителството на Кирил Петков. Премиерът се стреми да изтласка настрана парливия въпрос за историята и идентичността, като наблегне единствено на съвместните икономически и транспортни проекти, които смята за по-лесно осъществими. Радев пък показа, че подкрепя напълно македонските българи, и им препоръча да потърсят гаранции за справедливите си искания от българските институции.

Новата политика на защита на правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония достигна днес своята кулминация. Президентът Румен Радев организира и проведе среща с представители на водещи български организации от югозападната ни съседка.

 

Румен Радев: Загърбването на политическите проблеми ще блокира евроинтеграцията на РСМ

Държавният глава подчерта пред гостите, че втората среща, толкова скоро след първата, е „ясен знак, че българската държава приема сериозно вашите проблеми, че високо цени връзките с Република Северна Македония (РСМ) и с нашите сънародници в тази държава“. Той посочи, че след първата среща, и двете страни се управляват от нови правителства, които са предприели „сериозни стъпки за разширяване на сътрудничеството и за укрепване на доверието“. В същото време, Радев изтъкна, че наред с дейностите, засягащи задълбочаването на сътрудничеството в икономиката, транспорта, културата и др., трябва да има ясен график за решаване на отворените политически проблеми.

„Защото тяхното загърбване рано или късно ще доведе до блокиране на процеса на европейска интеграция на РСМ – нещо, което ние в никакъв случай не искаме. Затова аз настоявам категорично да има ясни гаранции и устойчив процес по пътя на европейската интеграция на РСМ“, заяви президентът. Той уточни, че задължително условие, което Скопие трябва да спази преди да получи съгласието на София да започне преговори с ЕС, е вписването на българите в конституцията на РСМ, наред с другите етноси в югозападната ни съседка. България трябва да получи и гаранции за защита на българското културно-историческо наследство в РСМ, както и ясен и устойчив процес за изкореняване на езика на омразата срещу нашата страна.

Петър Колев: Децата ни се връщат разревани от училище, защото им казват, че са фашисти и татари

Петър Колев от партията "Граждански демократичен съюз" (ГДС) заяви, че това, което македонските българи искат, е да участват пълноценно в политическия, икономически, културен и обществен живот на РСМ, а техните деца да могат свободно да са самоопределят като българи. Той даде ясно да се разбере, че нашите сънародници изобщо не са съгласни да се заобикаля въпроса за историческата истина, а напротив - смятат го за ключов.

"Ние настояваме за неотложни действия в посока, в която да настъпят промени в сферата на изсветляването на историческата истина за нашите общи предци, която да бъде отразена безспорно в образователния процес на нашата страна. Защото нито един от нас не може да търпи децата ни да се връщат от училище разревани и разстроени, защото някой е преценил, че трябва да ги убеждава в това, че техните бащи и дядовци са били фашисти, окупатори и татаро-монголи, които са били най-големият враг на нашата държава РСМ. Този език на омразата повече не може да бъде търпян", беше категоричен Колев.

Той посочи, че информациите в публичното пространство създават в македонските българи представата, че правителството в София е готово да отложи въпросите, които ги вълнуват. "За нас тази позиция е рискована", предупреди той. И каза, че очаква в предстоящите срещи у нас да се разбере дали българските институции продължават да подкрепят техните искания. "От една страна, ние не можем да се откажем от това, че нашите дядовци бяха българи. Но не очаквайте да се откажем и от това, че и нашите деца са българи", обобщи той. И допълни, че изборът им да запазят културата и езика им не може да бъде подлаган на компромис и да бъде разменна монета в дадени преговори. Той благодари на президента, че посреща с разбиране техните тревоги.

Радев в отговор препоръча на гостите да представят също така откровено своята позиция и в следващите си срещи, както и да потърсят гаранции. "Моята позиция е ясна", заяви държавният глава.

Кирил Петков: Вашите права са приоритет за българското правителство

Следобеда делегацията беше приета и от премиера. По време на разговора Кирил Петков е представил последната информация за хода на преговорите между кабинетите на България и на РСМ, в центъра на които е включването на българите в македонската конституция. "Вашите права са приоритет за мен и за цялото българско правителство", уверил е той сънародниците ни, цитиран от правителствената пресслужба.

В прессъобщението се създава впечатлението, че македонските българи безрезервно са подкрепили политиката на Петков: "Гостите от Северна Македония бяха категорични - вярват в новия подход, иницииран от българското правителство, защото са убедени, че единствено чрез диалог проблемите могат да бъдат разрешавани." Споделеното пред президента обаче подсказваше, че те гледат по-скоро със загриженост спрямо т.нар. нов подход.

След срещата Петър Колев обяви, че македонските българи са разбрали от думите на Петков, че ветото над европреговорите на Скопие няма да бъде вдигнато, докато не бъдат удовлетворени най-важните условия: защита правата на българите в РСМ, промяна на македонските учебници, прекратяване на езика на омразата и стартиране на процеса по изчистване на историческата истина. „Той препотвърди позицията си, че очаква резултати. Т.е. българското правителство ще се води от резултати, а не от срокове в тези преговори“, оптимистично коментира водачът на ГДС, цитиран от БГНЕС.

Още по темата