Медия без
политическа реклама

Испанските изтребители излетяха заради нарушение над Черно море

Пентагонът: Изпращаме от Германия в България наша рота "Страйкър" с бронетранспортьори

17 Февр. 2022Обновена
БГНЕС архив

Два испански изтребителя са излетели тази сутрин от базата в Граф Игнатиево по нареждане от центъра за управление в Торехон, Испания. Самолетите са изпълнили задача, заради регистрирана активност в източната част на охранявания периметър, след което са се върнали обратно, съобщава БНР.  Няколко часа по-късно 4-те юрофайтъра бяха сертифицирани на официална церемония за съвместния "Еър полисинг", който ще изпълняват с българските дежурни изтребители МиГ- 29 до 31 март.

В същото време стана ясно, че българите в българската батальонна група, която ще се изгражда заради кризата в Украйна ще бъдат 70-80 на сто. Това обяви в Брюксел военният министър Стефан Янев, който е на среща със своите колеги от НАТО. Това означава, че със сигурност в нея ще има не само техника, но и жива сила от съюзнически държави.

Правителството реши, че ще разчита изцяло на българската армия в ситуацията, свързана с напрежението по оста Русия-НАТО.  "Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия.

„Основните ни усилия са за повишаване на капацитета, готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили. Това, което казва НАТО – разполагане на бойни групи по Източния фланг, ние в България ще го направим на базата на български подразделения, български командир, българско командване и участие на други сили от страните членки на НАТО”, обяви още Янев пред камерата на Нова тв.

Ние решихме да изчакаме, да видиме и най-накрая, ако трябва, ще се преустройваме . ще се поснижиме, за да мине тази буря, а после ще видим какво ще правиме. Ако не мине бурята, накрая ще се преустройваме".

"Още веднъж искам да подчертая за тази бойна група - това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група, за да правят съвместна тренировка. Тази тренировка е на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена извън България, няма такива задачи. Тя тренира само отбранителна тематика у нас", посочи още военният министър.

Целта е повишаване на готовността на всички подразделения, които участват в този тип учения и повишаване на оперативната съвместимост т.е. работата с други видове родови войски - национални и съюзнически.

"Тази бойна група ще координира своята дейност с НАТО, няма да е под техен контрол", подчерта отново Янев.

От думите му стана ясно, че в момента текат разговори на двустранно ниво с доста съюзнически страни, за да е ясно от кои страни ще бъдат хората в българската батальонна група. Освен това се прави и координация и с НАТО. До юни месец ще има повече яснота по въпроса, заяви Янев и обяви, че в бойната група ще участват до 700 - 1000 души.

По думите му в процеса на тренировка не означава, че всички те ще са заедно всички. "Когато се тренира един елемент, ще идват едни подразделения, след това ще си отидат, когато се тренира друг елемент - ще дойдат други хора", обясни Янев.

 

Българският батальон, който тепърва ще се прави заради кризата в Украйна, ще бъде попълван с дронове и средства за противотанкова и въздушна отбрана. Това стана ясно от интервю в "Денят започва" по БНТ на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Военният министър информира, че предстои следващата седмица, в рамките на учения, в България да пристигне нов американски контингент от 100-150 военнослужещи, с бойна техника до 15 бронирани машини, който ще проведе тренировки на полигон Ново село.  

Особеностите на този контигент е, че той ще бъде от рота "Страйкър". "Рота "Страйкър", което звучи като ударна група, но така се казва техниката, която използват", уточни военният министър и припомни, че имаме споразумение за партньорство и засилени тренировки със САЩ и на базата на това споразумение функционират и съвместните съоръжение в Ново село.

САЩ ще изпратят войски в България за съвместни учения и по-добра оперативна съвместимост, съобщи по късно ръководителят на Пентагона Лойд Остин, цитиран от БГНЕС.  "България ще приеме американска рота бронетранспортьори "Stryker" от Германия за учения", каза той.

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин обяви, че Вашингтон ще премести част от войските си от Германия в България с цел възможности за съвместно обучение и по-добра оперативна съвместимост.

"Бих искал да се обърна с благодарност към България, която точно днес се съгласи да приеме ротата "Stryker" на американската армия за възможности за съвместно обучение. Тези войски ще отпътуват от Германия в близките дни и ще помогнат за осигуряване на нашата готовност и оперативната ни съвместимост с България като наш съюзник в НАТО", заяви Остин.

Страните от НАТО придвижват войските си към източните граници на блока по повод предполагаемите планове на Русия да нахлуе в Украйна. Министърът на отбраната на САЩ направи това изявление след поредица от твърдения, че Русия "със сигурност" не се готви да изтегли войските си от границата с Украйна, а напротив - довежда ги "до прага на НАТО".

 

 

Още по темата