Медия без
политическа реклама

Още една наша щафета в биатлона не можа да завърши в Пекин 2022

Златния медал на 4х6 км спечели квартетът на Швеция

16 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС

Още една българска щафета в биатлона не успяда стигне до финала и бе отстранена от състезанието заради затваряне с една обиколка.

В надпреварата на 4х6 км при жените младата Лора Христова на трети пост бе застигната от лидерите след втората си стрелба от положение прав, след като дотогава пасивът на тима ни бе повече от 5 минути. Така тя не можа да предаде на Даниела Кадева, която да довърши състезанието.

Началото на щафетата бе обещаващо, след като лидерът на женския ни отбор Милена Тодорова използва само два допълнителни патрона и предаде 4-а на следващата - Мария Здравкова, с изоставане от само 12.3 сек. след временния водач - състава на Германия.

След това също тръгна добре но до втората стрелба - от положение прав. Там тя повали първите 4 мишени поред, но след това така и не се справи с петата с трите допълнителни патрона и аправи наказателна обиколка. В крайна сметка Здравкова изостана на предпоследното 19-о място с 3:57 мин. пасив. 

Така, въпреки добрата стрелба на Лора Христова (само два допълнителни патрона), нашите бяха затворени и не завършиха щафетата, като в крайното подреждане са на 18-о място, с две позиции по-назад, в сравнение с олимпийските игри в Пьонгчанг`18.

Същият сценарий се разви и в първия ден от състезанията по биатлон в Пекин 2022 - смесената щафета бе затворена още след втория пост и не можа да финишира.

Състезанието на 4х6 км беше и последната дисциплина в биатлона на игрите с българско участие. Най-доброто класиране на нашия отбор си остана 17-ото място на Милена Тодорова в спринта на 7,5 км. От мъжете най-напред успя да се нареди Владимир Илиев - 25-и в преследването на 12.5 км.

 

ТРИУМФ ЗА ШВЕЦИЯ

Олимпийски шампион в женската щафета стана съставът на Швеция. Лин Персон, Мона Брорсон и сестрите Хана и Елвира Йоберг триумфираха с време 1:11:039 часа, като използваха едва 6 допълнителни патрона в общо 40 изстрела. Така шведките подобриха представянето си от щафетата в Пьонгчанг`18, където бяха втори (след Беларус).

Сребърните медали взе квартетът на Руския олимпийски комитет (Ирина Казакевич, Кристина Резцова, Светлана Миронова, Уляна Нигматулина), който  изостана с 12 сек. (1 наказателна обиколка + 7 допълнителни патрона).

Бронз и въобще първи медал в женска щафета от Ванкувър 2010 насам, спечели Германия (Ванеса Фойт, Ванеса Хинц, Франциска Пройс, Денис Херман) - на 37.4 сек. (0+6).

Още по темата