Медия без
политическа реклама

Радев: България е отворена към всички съюзници за участие в батальона

Според президента корупцията трябва да бъде борена чрез институциите, а не толкова с гугъл

14 Февр. 2022
Прессекретариат на президентството
Румен Радев

"Както знаете, България е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за усилване на източния фланг на алианса. Вече започна съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на територията на България заедно с нашите съюзници. Като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицита от способности в нашите сухопътни войски".

Това заяви днес президентът на България Румен Радев  в отговор на въпрос дали страната ни трябва да откликне положително на евентуално американско искане за позициониране на допълнителни американски сили. Коментарът му бе направен в Сингурларе, където той участва в празници по случай 14 февруари, но журналистите се интересуваха основно от напрежението в Украйна.

Министърът на отбраната Стефан Янев допусна възможност за участие на американски сили с артилерия в бъдещата българска батальонна група.

Радев изрази надежда, че пълномащабна война ще бъде избегната. Според него конфликтът няма военно решение, единственият път са преговори  и дипломация. За него е обнадеждаващо, че преговорите се водят.

Българският батальон, който тепърва ще се прави заради кризата в Украйна, ще бъде попълван с дронове и средства за противотанкова и въздушна отбрана. Това стана ясно от интервю в "Денят започва" по БНТ на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

ВЪТРЕШНАТА ПОЛИТИКА

"Между правителството и президентската институция има една конструктивна комуникация", заяви Радев в коментар по вътрешнополитески теми. Запитан дали е редно премиерът да бори мафията със списъци от гугъл, а не от службите, той отговори, че след  "зловещото плячкосване на държавата много години" всяко открито противопоставяне на правителство срещу корупцията среща одобрението на българите - и то трябва да бъде подкрепено. Но добави, че за да има успех, правителството трябва да внимава какво прави и как го прави. Радев е убеден, че трябва да се действа чрез "силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи". "Методите, използвани от предишните управляващи - безпардонни методи с погазване на закона - доведоха до сгромолясване на техния режим. Това трябва да бъде урок към всички. Урок към правителството трябва да бъде и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и с нарушаване на закона”, каза още президентът.

 

Още по темата