Медия без
политическа реклама

Радев: Новите F-16 ще закъснеят и питайте Борисов за договора

Най-голямата заплаха за националната сигурност на България е неглижирането на въоръжените сили, обяви още президентът

10 Февр. 2022Обновена
Скрийншот видео

Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като изслуша представения от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов „Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 г.“.

„Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Поставя на изпитание личния състав. Има рискове България да загуби въздушен суверенитет, рискове България да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО“, предупреди още държавният глава.

В отговор на въпрос с колко ще закъснеят новите машини, които трябва да пазят българското небе, Радев посочи, че „Бойко Борисов и неговото правителство“ трябва да кажат „при какви условия са подписали договора“ за изтребителите.

Американската фирма „Локхийд Мартин“ е потвърдила официално, че ще има забавяне в доставката на осемте самолета Ф-16 за българските Военновъздушни сили, предава БНР.

Не е ясен срокът, в който ще се забави доставката на новите изтребители F-16. Това каза по-късно министърът на отбраната Стефан Янев Вчера той се срещна с представители на компанията, за да уточнят забавянето.

След конференцията на началника на отбраната, Янев каза, че следващите разговори за сроковете ще бъдат със Съединените щати, защото договорът е сключен между правителствата:  "Договорът е правителства-правителства. В този смисъл Съединените щати като стратегически партньор, ние трябва да си направим разговорите с тях и да кажем какво точно се случва, ако не дойдат навреме. Това касае нашата организация, нашето планиране и включително и предварителното планиране за възможностите кой ще изпълнява тази задача преди пристигането на тези самолети".

По-късно от ГЕРБ отговориха на атаката на президента за изтребителите. Служебните правителства на Радев са проспали забавянето на доставкатa на F-16,каза народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Христо Гаджев по време на брифинг в Народното събрание. "Договорът, който беше сключен между правителството на България и правителството на САЩ има много ясни срокове за доставка на самолетите. Те са две машини втората половина на 2023 г., 4 машини през пролетта на 2024 и 2 машини през лятото на 2024 г. Какво се случи през изминалата година, когато управляваше Румен Радев през неговите две служебни правителства?", попита той, след което си отговори сам. "Още през лятото на 2021 г. служебното правителство на Румен Радев беше информирано за забавяне на процедурата на доставка поради промяна на някои от технологиите вътре в самите самолети с по-модерни. Какво направи служебният министър на отбраната по това време. Информирал ли е неговия ръководител, предстои той да отговори. Според нас правителството тогава спеше", контраатакува Гаджев.

По негови думи проста проверка в Гугъл показвала, че през октомври 2021 г. пак по време на служебното правителство на Румен Радев се е говорило вече за проблеми с доставките на самолети, не само за България, а за всички клиенти на американците, заради проблеми в линията на доставките поради COVID. "Какво е направило служебното правителство от октомври досега, пак проспа цялата ситуация, защото не направи нищо", заяви Гаджев. Той обясни, че в момента правителството прехвърля неусвоени пари в бюджета за тази година евентуално да наваксат заради своя провал.

Иначе президентът Румен Радев коментира и ситуацията около Украйна. "Кризата Украйна-Русия създава заплаха не само за България, за нашия регион, но и за цяла Европа. Това е криза с глобални измерения, тъй като диалогът се води на ниво НАТО-Русия, Русия-САЩ", коментира още президентът и добави, че България е част от усилията за решаване на тази криза, че не може да има военно решение и, че трябва да се търси решение по дипломатически път.

 



"Все още морално остарялата техника е проблем. Все още има проблеми с липсата на достатъчно на личния състав, въпреки предприетите стъпки за вдигане на мотивацията, за издигане на престижа на военната професия, продължава да имаме много незаети места. Въпреки това успехите са налице – продължава участието в редица военни учения, продължава планирането и изграждането на нови бойни способности, с поддържане на стара бойна техника", коментира Радев по отношение на състоянието на въоръжените ни сили.

"Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на въоръжените ни сили. Трябва да не се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Ангажиментите на държавното ръководство трябва да са постоянни и целенасочени, а не да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение", обяви още върховния главнокомандващ.

Декларацията на правителството, че сигурността ще се гради върху конституционните задължения на армията трябва да се подплати с ясни ангажименти, виждания и подкрепа как точно ние ще развиваме въоръжените ни сили, твърди още той.

В НАТО има ясен процес по планиране. България е предоставила и предприела гъвкав и отворен подход. За тази батальонна бойна група се говори много, но не много хора знаят за задачите на тази група. Тя не може да реши проблемите на нашата сигурност, но изграждането й е важно, защото то означава, че можем да работим заедно с нашите съюзници, да запълваме дефицитите, които имаме през годините по дадени решения, подчерта Радев. По този начин заедно трябва да демонстрираме, че можем да отговорим на всяка криза. Най-голямата гаранция за нашата сигурност е да развиваме нашите въоръжени сили и съвместимостта с нашите партньори, посочи още президентът.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов обясни, че българското предложение за подсилване Югоизточния фланг на НАТО за бойна група стъпва върху възможностите на механизиран батальон с определени поздразделения за бойна поддръжка и съюзническо попълване на дефицитите от съюзниците. Към момента са възможни няколко варианта за това, като концепцията ще бъде обсъдена. Целта е да бъде демонстрирано, че българските въоръжени сили имат възможност изграждане на възпиращ потенциал.

Още по темата