Медия без
политическа реклама

ВСС засега се отказа да тормози Лозан Панов

Двамата членове на съвета, които вчера попречиха той да бъде върнат като съдия във ВАС, днес се скриха от заседанието

09 Февр. 2022
БГНЕС
Лозан Панов

От втори опит Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи Лозан Панов за съдия във Върховния административен съд. Това стана днес на извънредно заседание, след като вчера колегията не събра мнозинство, за да гласува заявлението на Панов да се върне на старата си работа след края на мандата като председател на Върховния касационен съд. Седемте години на Панов на този пост изтичат утре. Така от 11 февруари Лозан Панов може да се върне във ВАС, където правораздаваше до 2015 г.

Във вторник двама от колегията гласуваха против молбата на Панов, подкрепиха я седем, при нужни 8 гласа "за". Така остана под въпрос какво ще стане с Панов след утре. Това стана и причина да бъде свикано извънредно заседание на колегията.

Днешното решение мина на косъм, разказва "Лекс". Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков, които вчера гласуваха против, днес не присъстваха на заседанието, макар по-рано да участваха в това на Пленума на съвета. Главният секретар на ВСС обясни, че не може да открие Магдалинчев, а кабинетът на Кояджиков е заключен. Но в заседанието обаче се включиха Даниела Марчева и Вероника Имова, които вчера отсъстваха. Така на ръба на кворума молбата на Панов да се върне на работа във ВАС беше удовлетворена. За нея гласуваха осемте присъстващи – Марчева, Имова, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Атанаска Дишева, Боян Новански, Стефан Гроздев и председателят на ВАС Георги Чолаков.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не преназначи Лозан Панов като съдия във Върховния административен съд, както самият той поиска. В подкрепа на заявлението му гласуваха седем от членовете на колегията, а двама бяха против - Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков.

Атанаска Дишева коментира днес вчерашното решение на колегията. Тя припомни, че Магдалинчев и Кояджиков не са посочили аргументи защо приемат, че молбата на Панов не отговаря на изискванията на закона. "Заради това беше важно тяхното участие днес. Г-н Магдалинчев е представляващ ВСС и подобно бягство от участие в заседанието на Съдийската колегия по въпрос, който той или трябва да гласува, по едно незаконосъобразно становище, каквото направи вчера, или да подкрепи предложението на Комисията за атестирането и конкурсите, е несъответно на длъжността член на ВСС и на представляващ ВСС", коментира Дишева. "След изтичане на мандата г-н Лозан Панов не може да заема повече длъжността председател на ВКС и ние сме длъжни да го възстановим на съдийска длъжност", посочи Дишева. 

Утре новоизбраният председател на ВКС Галина Захарова ще встъпи в длъжност. Това ще стане на онлайн заседание на Пленума на съда, на който не са поканени официални гости, заради противоепидемичните мерки, съобщиха от съда.

Още по темата