Quantcast
ВСС засега се отказа да тормози Лозан Панов | СЕГА
facebook
twitter

България

ВСС засега се отказа да тормози Лозан Панов

Двамата членове на съвета, които вчера попречиха той да бъде върнат като съдия във ВАС, днес се скриха от заседанието
1 683
 БГНЕС
Лозан Панов

От втори опит Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи Лозан Панов за съдия във Върховния административен съд. Това стана днес на извънредно заседание, след като вчера колегията не събра мнозинство, за да гласува заявлението на Панов да се върне на старата си работа след края на мандата като председател на Върховния касационен съд. Седемте години на Панов на този пост изтичат утре. Така от 11 февруари Лозан Панов може да се върне във ВАС, където правораздаваше до 2015 г.

Във вторник двама от колегията гласуваха против молбата на Панов, подкрепиха я седем, при нужни 8 гласа "за". Така остана под въпрос какво ще стане с Панов след утре. Това стана и причина да бъде свикано извънредно заседание на колегията.

Днешното решение мина на косъм, разказва "Лекс". Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков, които вчера гласуваха против, днес не присъстваха на заседанието, макар по-рано да участваха в това на Пленума на съвета. Главният секретар на ВСС обясни, че не може да открие Магдалинчев, а кабинетът на Кояджиков е заключен. Но в заседанието обаче се включиха Даниела Марчева и Вероника Имова, които вчера отсъстваха. Така на ръба на кворума молбата на Панов да се върне на работа във ВАС беше удовлетворена. За нея гласуваха осемте присъстващи – Марчева, Имова, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Атанаска Дишева, Боян Новански, Стефан Гроздев и председателят на ВАС Георги Чолаков.

Атанаска Дишева коментира днес вчерашното решение на колегията. Тя припомни, че Магдалинчев и Кояджиков не са посочили аргументи защо приемат, че молбата на Панов не отговаря на изискванията на закона. "Заради това беше важно тяхното участие днес. Г-н Магдалинчев е представляващ ВСС и подобно бягство от участие в заседанието на Съдийската колегия по въпрос, който той или трябва да гласува, по едно незаконосъобразно становище, каквото направи вчера, или да подкрепи предложението на Комисията за атестирането и конкурсите, е несъответно на длъжността член на ВСС и на представляващ ВСС", коментира Дишева. "След изтичане на мандата г-н Лозан Панов не може да заема повече длъжността председател на ВКС и ние сме длъжни да го възстановим на съдийска длъжност", посочи Дишева. 

Утре новоизбраният председател на ВКС Галина Захарова ще встъпи в длъжност. Това ще стане на онлайн заседание на Пленума на съда, на който не са поканени официални гости, заради противоепидемичните мерки, съобщиха от съда.

Още

Обнародването на присъдата на Иванчева се забави заради абсурден закон

11.11.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

20868
Върховният съд спаси оранжерията на Доган от събаряне

22.11.2022

1828
ВСС излъчи само трима делегирани европрокурори за Кьовеши

21.11.2022

Обновена

6368