Медия без
политическа реклама

Пратеник на САЩ разговаря с български министри за Украйна

Ще подкрепим българското правителство за справянето с пандемията, корупцията, енергийната диверсификация, обещал е Дерек Шолей

09 Февр. 2022Обновена
Министерство на отбраната
Една от срещите на Дерек Шолей (вляво) е била с военния министър Стефан Янев.

Дерек Шолей – съветник на Държавния департамент на Съединените щати, е посетил София на 8 февруари, съобщиха от американското посолство. Шолей е оглавявал делегация от високопоставени официални лица, като част от обиколката си в няколко държави. Целта на посещението е провеждане на разговори с партньори и съюзници на САЩ по редица стратегически въпроси.

В рамките на визитата съветникът е разговарял с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, с военния министър Стефан Янев и с първия ни дипломат Теодора Генчовска. „Шолей обсъди със своите български домакини широк спектър от теми, свързани със стратегическото надграждане на стабилните връзки между нашите два народа, засилването на общата ни сигурност и просперитет, както и продължаването на нашето тясно трансатлантическо взаимодействие в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, разказват от посолството.

Посещението на Шолей в София е също и продължение на двустранния Стратегически диалог между България и САЩ, чието начало беше сложено през януари 2020 г. „Приветстваме амбициозния дневен ред на новото българско правителство и с готовност ще го подкрепим в справянето с пандемията от COVID-19, корупцията, климатичните промени, енергийната диверсификация и други ключови въпроси“, ангажирал се е съветникът.

От министерството на отбраната съобщиха, че Шолей е разговарял със Стефан Янев за развитието на двустранните военни отношения и продължаването на стратегическия диалог, възможностите за сътрудничество между България и САЩ в сферата на отбранителната индустрия и проектите за модернизация на въоръжените ни сили. А също и за ситуацията около руско-украинската граница, ролята на НАТО, както и възможните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликта. Обсъдени са били и възможностите за разработване на единна Черноморска стратегия.

Още по темата